VAD ÄR HEMMABIO? Vi är ganska övertygade om att majoriteten av dem som besöker, eller kommer att besöka den här sajten redan vet svaret på den frågan. Men för de som inte vet ger vi här vår enkla tolkning… (Denna text är även såld till Home Cinema Club som producerat en DVD med Hans Wiklund med utgångspunkt från detta manus)...

© 2003 BigScreen Entertainment

Vi ser det överallt numera. Hemmabio, eller hembio om man så vill, är definitivt ett folkligt intresse som är här för att stanna och idag är det få hemelektronikbutiker och kedjor som inte erbjuder kompletta hembiosystem för rimlig peng. Ord som "Home Theater" eller "Home Cinema" är stora begrepp i USA och andra delar av i-världen, och i Sverige slåss orden med ovan nämnda försvenskningar. De handlar alla dock om samma sak - att uppleva biografens atmosfär i ditt eget hem! Men hur definierar man då hembio och vad är det som gör denna filmrelaterade hobby så speciell? Att gå på bio är en bekant och klassisk avkoppling från vardagen som de flesta människor uppskattar. Den stora salongen med sin atmosfär, det dämpade ljuset, de sköna stolarna, alla förväntansfulla ansikten, den gigantiska bilden, det mäktiga ljudet, den traditionella reklamen, alla trailers för kommande filmer, doften av varm popcorn… Detta är saker som alla inbitna biografbesökare förmodligen känner igen och att försöka återskapa samma upplevelse hemma kallas helt enkelt för ”hemmabio”, eller mer korrekt ”hembio”. Ganska logiskt, eller hur?

Det är förvisso mycket svårt att i sitt eget hem nå upp till den maximala upplevelse ett lyckat biobesök kan ge en filmälskare, men å andra sidan kan vi i en egen liten biograf naturligtvis välja bort det som eventuellt kan störa oss. Du slipper till exempel den långe personen framför dig, reklamen som ibland bara känns jobbig och fånig, den högljudde tölpen som inte kan hålla sin mun stängd, den där gottgrisen som aldrig tycks sluta prassla med sin godispåse, personen bredvid dig som använder hela ditt armstöd och halva ditt golvutrymme, den kaxige snorungen bakom dig som envisas med att ha fötterna på ditt ryggstöd, eller varför inte den kulinariske våghalsen som stinker vitlök i hela salongen? Det finns många saker som kan "gå fel" och en del av dem är även tekniska problem: Det är ju tyvärr inte alltid en garanti att man får maximal ljud- och bildkvalitet i en biograf, THX-märkning eller ej! Ibland kan bilden se väldigt suddig ut och ibland kan ljudet vara på tok för högt och ge distorsion som skär brutalt i dina öron, men även vara för lågt - så lågt att du knappt hör vad skådespelarna säger. Att gå på bio är för det mesta en underbar avkoppling för en filmälskare, men har man otur så kan det också bli misslyckat. I din egen bio bestämmer du själv förutsättningarna för din filmupplevelse!

 

Själva begreppet hembio börjar egentligen redan med att du kopplar din video till din stereo och ställer högtalarna på varsin sida om TV:n. På så sätt har du tagit första steget mot en bättre filmupplevelse i ditt hem, eller var du nu befinner dig. Därifrån är steget inte långt till nästa anhalt: att skaffa en DVD-spelare. Med en DVD-spelare får du kristallklar digital bild och dynamiskt flerkanaligt digitalt surroundljud. Och för att åstadkomma detta behöver du komplettera med en surroundförstärkare/receiver samt fem eller fler högtalare. För de riktigt inbitna (och välbärgade) finns även möjligheten att skaffa en egen storbildsprojektor som enkelt kopplas till DVD-spelaren och ger dig en bild på 100 tum eller ännu mer!...

 

För enkelhetens skull brukar vi vilja dela in hembioanläggningar i tre huvudgrupperingar, eller "dedikeringsgrupper" som vi ofta kallar det:

1. "Lätt hembio": Hit hör de små, diskreta och lite enklare anläggningarna som kan köpas kompletta på de flesta stora elektronikvaruhus. Systemen består ofta av en vanlig standard-TV, en video och/eller en DVD-spelare av enklare typ, en mindre förstärkare med blygsamt mycket kraft samt en liten och smidig högtalar-uppsättning. I denna grupp brukar kunden prioritera priset, möbleringsvänligheten, storleken, designen samt enkelheten i totallösningen, framför akustisk korrekthet. Små kompletta (allt utom bilden) paketanläggningar för upp till cirka 10 000 kronor dominerar denna kategori. Totalpriset med TV och allt hamnar på cirka 10- 25 000 kronor.


2. "Normal hembio": Detta är förmodligen den vanligaste kategorin bland de riktigt intresserade. Anläggningar i denna klass brukar bestå av en widescreen-TV, storbilds-TV eller mindre typ av LCD- eller DLP-projektor för bilden, tyngre förstärkeri, lite mer avancerad och påkostad DVD-spelare samt ganska ordentliga högtalare. Totalpris varierar från 35- 50 000 kronor beroende på om det ingår projektor eller ej, samt val av individuella komponenter.



3. Dedikerad hembio: Här pratar vi riktigt tung hemmabio i samma dyrbara stil som dominerar i hembions hemland USA. Det handlar nu om riktigt tunga och påkostade komponenter som till exempel stora avancerade CRT-projektorer eller dyrare LCD- eller DLP-projektorer, riktigt avancerade och tunga högtalare kapabla att leverera mycket stora ljudtryck via blytungt förstärkeri, de senaste surroundljudssystemen, THX-märkning och lyxmodeller av DVD-spelare som bild- och ljudkälla. Totala anläggningspriser ligger här på en bra bit över 100 000 kronor.

Ibland kan all denna utrustning, trots sitt pris, även bara vara en liten del av en hel biosalong i miniatyr som användaren själv, eller med inhyrd hjälp, byggt i källaren, garaget, hobbyrummet, vinden, gillestugan eller på annan lämplig plats komplett med ridå, biografstolar, svart tak, spotlights, popcornmaskin och hela kittet. Men smakar det så kostar det, inte sällan, ofantligt mycket!

Men viktigt är alltså att komma ihåg att hembio inte måste kosta skjortan! Och det är just det vi vill understryka. Man skulle kunna säga att denna hobby kan kosta allt från endast några få tusenlappar upp till hur mycket som helst, beroende på hur mycket man är villig att satsa och hur långt man vill nå efter den perfekta bilden med den perfekta ljudet. . Gemensamt för alla dock, oavsett vilken "dedikeringsgrupp" man tillhör, är att filmupplevelsen blir så avsevärt mycket större mot tidigare! Tekniken och hårdvaran blir allt bättre och priserna faller till allt rimligare nivåer. I takt med detta så ökar intresset för hembio år för år, så man kan nog med stor sannolikhet säga att det ser ganska ljust ut för hembioindustrins framtid. Men glöm nu för denna skull inte bort de vanliga biobesöken, för hur avancerad din hembio än är så är det ju här du hämtar inspiration till denna fantastiska hobby, det är här du kan jämföra och känna efter vad som är bättre eller sämre i din egen bio och framför allt är det här du delar ditt filmintresse med så många andra människor på en gång. För det är ju när allt kommer kring själva filmerna som är det viktigaste.


Njut av livet och koppla emellanåt av i en egen hemmabio! Det är snudd på oslagbart!