BigScreen, projektortest 83, instegsklass, augusti 2006
Tillbaka till Arkiv: Nya tester

 

Mitsubishi HC910

576p UNDER 10 000 kr!

Tillåt oss upprepa oss (från föregående test); ”Hösten 2004 släppte Mitsubishi den FENOMENALA projektorn HC900 – den första 576p-baserade DLP-projektorn som imponerade så hårt att den faktiskt, hur absurt det än låter, gick att till viss del jämföra med den proffsklassade InFocus ScreenPlay 777. Detta trots prislappen på 25 000 kronor mot hiskeliga 250 000 kronor.” Denna i serien senaste maskin kallad HC910 är självklart en direkt uppföljare – om än en uppföljare som det inte satsades så nämnvärt mycket på i fråga om promotion. Man skulle så här efter genomgången kunna summera det snabbt och säga att HC900 lever igen, fast med bantad ljusstyrka och avsevärt lägre prislapp. Detta är faktiskt en underbar modell under 10 000 kronor, men när detta skrivs finns endast cirka 25 enheter kvar i Sverige… SKYNDA FYNDA!.

© 2006 BigScreen Entertainment

Mitsubishi tillhör, som vi nämnt tidigare, en av de fåtal tillverkare som är en smula dåliga på att marknadsföra sig själva, i alla fall direkt till oss, och det kan man ju tycka är lite synd då BigScreen – om vi får uttrycka oss en smula skrytsamt – fortfarande är världens största totalt nischade informationscentral om hembioprojektorer. Hur som helst så var det ett ganska stort antal läsare som bad om en recension av denna maskin, men trots att maskinen funnits ute på marknaden sedan i höstas (både HC910 och HC3000 introducerades på IFA-mässan i Berlin 2005) så har det varit snudd på omöjligt att få tag på ett testexemplar. Mitsubishi själva ville helst avstå (?), så självklart fick dem det. Men ännu fler läsarförfrågningar kom in, så pressen ökade konstant och till slut fick vi ÄNTLIGEN tag i ett exemplar hos återförsäljaren Hemmabiocenter i Stockholm. Stort TACK till er! Vi fick en vecka på oss och trots sjukdom så lyckades jag gå igenom maskinen så pass att denna recension äntligen blev av. Bättre sent än aldrig, som den gamla klyschan säger. I förra ”bättre sent än aldrig-fallet” var det NEC som stod för objekten. Då blev det dock lite av sågning med deras sista på marknaden förekommande hembiomaskiner; HT410 och 510. Denna gång är det inte alls fråga om en sågning – däremot står det ganska klart att den senaste modellen inte alltid är det bästa! Och skall vi spinna vidare på detta så är det också intressant att följa en del forumtrådar på nätet där folk diskuterar projektorer och där man kan få känslan av att den senaste modellen nästan alltid ÄR den bästa. Folk är i princip lika entusiastiska så fort det kommer en ny modell, och man spottar och svär över att man just köpt sig en modell nu när ”den här senaste” är ute. Så kanske man kan tolka våra recensioner med i stundens hetta, men jag vill ändå passa på att här starkt betona att de flesta projektormodeller idag och sedan en tid tillbaka (1-2 år) är av väldigt hög kvalitet. Det som skiljer MEST numera är PRISERNA – inte kvaliteten! Visst är det skillnader ibland och ibland är de till och med lätta att se, men de är inte STORA och priset skiljer i regel BETYDLIGT mer. Idag är det mesta ”bra” eller till och med mycket bra – och det gäller från priser kring 10 000 kronor ändå uppåt över 100 000 kronor. Så… det var bara lite aktuell bransch-ståndpunkt där från vår sida :)

Samma chassi
För att spara tid brukar vi som vanligt när det handlar om en uppföljare som använder exakt samma chassi som sin föregångare, hänvisa till det testet för mer ingående information om maskinens utseende och maskinella funktioner. Inget har förändrats här på det stora hela, utan som vi sa tidigare så handlar det mest om två saker; en avsevärt lägre prislapp vilket placerar HC910 som en ”instegsmodell” till skillnad från HC900 som var en ”budgetmodell”. Se ”Projtoppen” för all info om vårt klassificeringssystem. Den andra aspekten är som sagt ljusstyrkan som är märkbart lägre. HC910 ser utvändigt exakt ut som HC900 men är alltså egentligen mest en ”revival” av samma maskin fast med något lägre specar på sina ställen. Zoom och fokus är som tidigare manuella, Lens Shift saknas även denna gång (som ofta tyvärr är vanligt på DLP och i synnerhet i denna prisklass) och linsen är snyggt och praktiskt placerad exakt i mitten av fronten, precis som på HC900. Du kan alltså hänga projektorn exakt i mitten framför duken, vilket avsevärt underlättar placering av takfästet. Tänk dock på att bilden projiceras en bra bit ned och vid bordsplacering får du räkna med snäv projiceringsvinkel uppåt. Se recensionen av HC900 för vidare info om den fysiska konstruktionen.

Full lampstyrka
Ljudmässigt verkar HC910 uppskattningsvis relativt andra, pendla mellan ca 28-31 dB beroende på lampstyrka och som alltid (med en minimal reservation) så rekommenderar vi som vanligt att man kör en DLP på full lampstyrka. Detta kan dock vara undantaget situationer när man använder dukar som är mycket mindre än 100 tum. Men över 100 tum är det inget snack – HC910 gör som de flesta andra DLP:s klart bäst ifrån sig med full lampstyrka (eller ”Normal” som den oftast benämns i menyn). Var följaktligen också beredd på en smula störande fläktljud, men problem är till för att lösas som man säger, och vi prioriterar alltid maximal bildkvalitet framför maximal tystnad! Vill man komma åt djupare svärta kan man också prova med Iris-funktionen istället för lampstyrkan. Skillanden i svärta här är också betydligt större än den skillnad man upplever av att sänka lampstyrkan. Huruvida man skall eller bör köra sin HC910 med iris öppen eller ”sluten” (mindre) är dock svårt att svara på, då det beror på rummet, utrustningen och bildstorleken – det vill säga ”miljön”. Vi som kör i en dedikerad hembiograf med möjlighet till maximal bildstorlek efter vanliga hemförhållanden – för oss är det öppen iris som gäller vid sådana bildstorlekar. Men vid mindre bilder kring 100 tum eller för den som prioriterar svärtan så är det kanon att iris-funktionen finns. Att kontrasten enligt uppgift ökar med iris sluten känns dock som lite av en myt, även om det kanske är mätbart, men man förlorar också en hel del dynamik (ljustryck/högre kontrastregister) om man kör med iris sluten. Rent principiellt så fungerar det ju delvis som iris på LCD där kontrastomfånget förflyttas uppåt och nedåt på dynamikskalan, men det ökar eller minskar knappast. Den enda skillnaden här är att DMD-speglarna också gör sitt för att påverka ljus och mörker. Denna iris är dock inte automatiskt som på många LCD-projektorer, utan manuell i två steg – öppen eller sluten. Vi valde till slut att låta HC910 jobba med iris öppen och ihop med full lampstyrka så ger det tillräckligt med dynamik för ganska stora bilder på upp till 3 eller till och med hela 4 meter. Pixelering? Nej, sitt på rätt avstånd bara. Dessutom har DLP högre ”fill rate” än LCD vilket gör en 576p ganska ”o-pixlig” i alla fall. Läs mer om detta under ”Allt om Bild - Bildåtergivningstekniker”.

Siffror och priser
Ja för er som inte uppfattat alla specifikationer så drar vi dem snabbt: 576p – alltså 1024 x 576 är upplösningen, ljusflödet skall ligga på 1000 ansi, kontrasten på 4000:1. Allt är som HC900 fast där är ljusflödet 1500 ansi. Rent upplevelsemässigt så har också HC900 något högre optisk skärpa. Om det beror på annorlunda optik eller annan mjukvara låter vi vara osagt dock, då vi inte vet. Men att gå från 25 000 kronor till 9 900 kronor borde rimligtvis ”offra” på något? HC910 har lika enkel menyupplägg som sin föregångare och det tar inte heller särskilt lång stund innan vi enas om att omfattande inställningar är knappast nödvändiga. HC910 kommer alltså ypperligt inställd från fabrik och de korrigeringar vi gjorde handlar mest om den miljö projektorn hamnade i. Med komponent i interlace-format ändrade vi endast Brightness till 2 för lite mer tydlighet i lågdagrar och de detaljer som finns där. White Enhance ställde vi till mittenläget 5 för mer tryck i högdagrar utan stor risk för överstyrning (”blooming”). Color Temp fungerar mycket bra på 6500K och känns inte alls långt ifrån idealet. Skulle man tillhöra "tweak-freaks" så kan vi gladeligen också meddela att det finns en vitbalans, även om den inte är fullständig. Men den täcker Contrast och Brightness för Red och Blue, vilket alltså ger en del justeringsmöjligheter i fråga om färgtemperatur, om man nu skulle finna det önskvärt. Det gör inte vi. Exakt samma inställningar fungerade förresten även med progressiv komponent och i fråga om de-interlacing så gör HC910 också ett mycket bra jobb som inte alls är långt ifrån den progressiva signalen här. Båda komponentformaten uppvisar även ”pluge” i testbilder. Med HDMI (som går in via DVI till HDMI-adapter) ställde vi Contrast till 5 för maximalt tryck. Ingen av dessa signaler känns genomgående klockrent bättre än någon av de andra två, så inte bara har vi en Matterhorn-DLP för första gången under 10 000 kronor, utan också för första gången har vi en projektor som fungerar i princip lika bra på alla tre av de bästa signalformaten.

HC900 återfödd, men bantad
Utgången av denna recension blir en återknytning till början. HC910 är verkligen nästan exakt samma projektor som HC900 men prislappen har sjunkit markant. För detta mister man 500 extra ansilumen, som i realiteten också märks mer än man tror och så får man dras med något lägre skärpa. Men med det sagt så är HC910 fortfarande en av de tveklöst bästa projektorerna på marknaden idag – sett i relation till vad den kostar alltså! Mitsubishi HC910 ger mycket naturliga färger, bra till mycket bra svärta, bra ljustryck med rätt skaplig dynamik även över 100 tum och godkänd skärpa. Fläktljudet är acceptabelt, även om den inte räknas bland de mest diskreta direkt. Regnbågar då, säger säkert många? Ja RGB-flimemr som vi kallar det finns självklart, som det finna på ALLA singelchip-DLP och trots massa voodoosnack om komponenter hit och dit så kvarstår faktum att principen singelchip-DLP bygger på kommer alltid visa RGB-flimmer för den känslige. Det handlar inte så mycket om projektorn i fråga, utan mer om individen och hur känslig man är. Jag kan se dem, men kan också välja att inte störas av dem. Under 2x spin störs även jag, men sådana hembiomodeller tillverkas inte längre. Idag är det 4- eller 5x spin som gäller. HC3000 har 4x spin och på HC910 är siffran okänd, men vi tvivlar på att det är högre, så det lär vara 4x spin – det vill säga 240 Hz. Däremot så har HC910 ett 7-segmentshjul till skillnad från HC3000 med sina 6 segment. Skillnaden ligger i att man här har ett vitt (”w”) segment här för att ytterligare försöka öka ljusflödet. På HC3000 satsar man mer på svärta och färger. Detta görs dock ändå extremt bra på HC910 med och för denna peng är allting rent av fantastiskt bra! HC900 var totalt sett en maskin med mer pondus, men HC910 är ändå en UNDERBAR hembioprojektor i instegsklass och även om Toshiba MT400 är snäppet vassare så skiljer det tillräckligt i pris för att vi skall flytta vår utmärkelse ”Bästa Köp – DLP” till Mitsubishi. Det innebär att Mitsubishi för närvarande håller TVÅ positioner på Projtoppen. GRATTIS!

Bästa bild: progressiv komponent & HDMI (genom DVI)!

 

 

Kontakter:
”En av varje-principen” med komposit, S-video, komponent (som återigen är ”felmärkt” med både YCbCr och YPbPr (se ordlistan)), VGA (D-Sub15) som lustigt nog är märkt ”Computer In – Component Video In” samt DVI. En smula lustigt att man inte övergått till HDMI, men det gör dock inte så mycket då signalen är densamma och det finns adapters...

 

 

Knappar:
Knappsatsen ovantill är liten, svår att se då den saknar belysning och känns plottrig, men smälter i övrigt också in bra i designen. Men jag hade garanterat gjort knapparna större och med belysning.

 

 

Fjärr:
Fjärrkontrollen är en liten ointressant historia som vi inte ens nämner i recensionen, men den fungerar som den bör i alla fall.

 

 

PLUS
+ Bra svärta
+ Iriskontroll (manuell) i två steg
+ Hög dynamik och bra kontrast
+ Mycket naturliga färger på 6500K
+ Mycket bra pris strax under 10000k

MINUS
- 4x spin (240 Hz) ?
- Skärpan är inte maximal
- Lens Shift hade varit önskvärt
- Fläktljudet kunde ha varit bättre

OMDÖME
En "lågupplöst" HC3000? Priset gör Mitsubishi HC910 till en svårslagen vinnare i fråga om mest bild för pengarna. Detta förutsatt att man gillar DLP och inte är känslig för ”regnbågar”. Maximal bild per krona ger ett nytt ”Bästa Köp – DLP”. Det är dock tragiskt att Mitsubishi inte valt att satsa mer på denna modell och de fåtal ex som finns kvar är snart slut…

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Optoma ThemeScene H79
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3910
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
HDMI:
DVI:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP Matterhorn/DarkChip2™ + DDP2000
16:9
1024 x 576 (WPAL)
7 seg (RGBwRGB) / spin x4 (240 Hz)

För 100”: ca –m
1000 ansilumen
4000:1 (Full On/Off)
okänd
200W / 2000-3000 tim (nor/eco)
Ca 3800 kronor
29/25 dB (nor/eco)
Ja
Ja, manuell x 1,20
Nej
Ja
Ja
Ja
BHD = 310 x 99 x 244 mm
2,9 kg
2 år
10 000 kronor
Mitsubishi: 08–625 10 00
www.mitsubishielectric.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.