BigScreen, receivertest, maj 2006

 

Denon AVR-4306

EN HEMBIOGRAFS HJÄRTA

Vi har just hunnit avverka recensionen av vår nya bildkälla sedan i vintras; DVD-spelaren Denon DVD-3910 när vi tar tag i denna artikel om dess släkting och ”brother in arms”; receivern Denon AVR-4306 – ett äkta hembiohjärta väl lämpat i en hemmabio av tyngre modell. Genom 4306 kan vi koppla allt – bild som ljud, och allting som lämnar apparaten gör det med maximal kvalitet långt över alla ”normala” krav. Bättre maskincentral än denna får man leta efter och frågan är om någon någonsin behöver betala mer än så här? Pris och prestanda möts i AVR-4306 med ett resultat som känns mycket tillfredsställande och platsen som hjärtat i hembio BigScreen är given...

© 2006 BigScreen Entertainment

SJÄLVKLART finns det andra mycket väl lämpade receivers och förstärkare på marknaden… stora leverantörer som Yamaha, Pioneer, Sony, Marantz, Onkyo, Parasound, Rotel, Krell med flera behöver inte skämmas och vem kan glömma historiens kanske mest omtalade slutsteg; NAD 208 THX (som mycket beklagligt tyvärr ej finns kvar på marknaden sedan länge). Men som vi sade i testet av recensionen av DVD-3910 här senast så har vi fastnat just nu och tills vidare för Denon på grund av deras höga kvalitet i förhållande till pris. Märket kommer också med rekommendationer från vår audiomentor; ljudingenjör Ingvar Öhman (grundare och ägare av Ino Audio) som själv använder en liten Denon AVR-2105 till sina ljuddemonstrationer av de högtalare Ino Audio utvecklar; de inom vissa kretsar världsberömda ”Pi60 Signatur”. Recension av dessa kommer för övrigt under sommaren som väntar. Nu skall vi fördjupa oss i AVR-4306 – den största modellen i Denons receiversortiment för Europa…

Receiver eller förstärkare?
Vår ordlista säger: ”En förstärkare är integrerad vilket betyder att den har både signalbehandling och förstärkning (för & slutsteg) i samma produkt! Detta är en mycket smidig lösning om man inte vill ha flera komponenter, men det är dock även allmänt känt att man oftast får bäst ljud med separata för- och slutsteg, så vida man inte satsar väldigt mycket pengar och selektivitet på sin integrerade modell! Det finns Hi-Fi modeller för stereolyssning (musik) eller surroundförstärkare för hemmabio med 5.1 kanaler eller mer”. En receiver är en: ”integrerad förstärkare med inbyggd radiotuner”. En förstärkare är alltså ett försteg och slutsteg i ett och en receiver är en förstärkare med tuner i ett. Så det hela är inte så invecklat egentligen. Huvudsaken är att man kan skilja på försteg, slutsteg, förstärkare och receiver samt tuner, även om både slutsteg, förstärkare och receivers oftast kallas rätt och slätt ”förstärkare” i allmänhet.

Störst i familjen?
Tittar vi på Denons amerikanska huvudsida (det är ju enklare med engelska framför japanska) så ser vi en mycket stor förstärkarfamilj. Serien börjar med lilla AVR-486S för $299 och fortsätter med AVR-686S ($399), AVR-786S ($499), AVR-886S ($649), AVR-1506 ($349), AVR-1706 ($449), AVR-1906 ($549), AVR-2106 ($699), AVR-2807 ($1099), AVR-3806 ($1299), AVR-4306 ($1999), AVR-4806 ($3500) och slutligen slagskeppet AVR-5805 ($6000). Här i Sverige och i omvänd ordning heter den största AVC-A1XV (50 000 kr), AVC-A11XV (27 000 kr), AVR-4306 (18 000kr), AVR-3806 (12 000kr), AVR-2807 (10 000 kr), AVR-2805 (9000 kr), AVR-2106 (5300 kr), AVR-1906 (4000 kr), AVR-1706 (3200 kr) och till sist AVR-1306 (2800 kr). Det är alltså en mäktigt stor uppsättning modeller vi pratar om med ett oerhört stort prisvingspann från cirka 3000 kronor ända upp till skyhöga 50 000 kronor. Mängden modellbeteckningar är mycket förvirrande och det gäller att hålla hårt i plånboken och tungan rätt i mun när man letar just den modell som passar ens krav och önskemål. Blandar vi dessutom in resten av marknaden så är det ohanterligt. Därför hoppas man som konsument att det skall finnas andra som gör det vi gör, fast i mycket större utsträckning i fråga om dessa typer av apparater, för hur skall man annars kunna välja? För som jag sagt, här på BigScreen har vi än så länge inte alltför mycket tid över utöver vår huvudinriktning – hembioprojektorer, så vi kan när det gäller övrig utrustning som denna endast lyfta fram de guldklimpar vi finner. Och Denon AVR-4306 är som guld rakt igenom! Vår bildkälla DVD-3910 är Denons tyngsta DVD i ”normalklass” och samma gäller för AVR-4306 här. Skall man gå upp i klass med stärkaren så är det de THX-klassade AVC-A11XV för feta 27 000 kronor, eller A1XV för hiskeliga 50 000 kronor, som gäller. Men någonstans måste de flesta av oss vanliga dödliga dra en gräns och 18 000 kronor för en pjäs som denna räcker långt – tro mig! ;)

Estetik
Design är en faktor inom hemelektronik som kan liknas vid mode inom kläder. Det finns tydliga trender och vi tackar gudarna för att en långvarig 90-tals trend snart verkar vara över. Jag talar om den så vanliga silverfinishen som i min smak mest får våra dyra apparater att se ”olackade” ut. Guld och ”champagne” är betydligt snyggare, men inte alls lika vanligt tyvärr. Svart har funnits hela tiden i stor eller liten skala och det beror förmodligen på dess eleganta sobra tidlöshet som på något sätt tilltalar de flesta. Svart kan få nästan vilken apparat som helst att se ”tuff” ut, och det gäller även här (även om modellen också går att köpa i silverfinish för de som vill det). Den relativt stora svarta Denon AVR-4306 står extremt bra i vår hembio bredvid den lika svarta, och även denna stora, DVD-3910 och tillsammans ger de ett mycket massivt intryck, trots sin ”ringa” peng jämfört med giganterna DVD-A1 och AVC-A1 som snarare ser ut som ett mindre kärnkraftverk ihop, och för att inte tala om – tingar nästan 80 000 kronor (!). Lagom är bäst – eller vad säger man! Åtminstone för oss som inte är oljeshejkar? Med hårda kantiga linjer, svart borstad finish och mycket väl placerade huvudknappar och reglage, med centrerad display och en stor döljande lucka framför den rörigare biten av de mindre funktionsknapparna, så ser 4306 mycket bra ut. Det syns att den kostar pengar, om man säger så, och det är väl alltid lite skoj när de lika intresserade vännerna kommer på besök? Under frontluckan, som i och för sig är lite VÄL trög att få att öppna sig, hittar vi bland annat ett par ovanligheter som USB-kontakt samt iPod-kontakt – båda för att snabbt kunna koppla in en MP3-spelare direkt. Funktionsdisplayen har ett kraftigt ljusblått sken från sina grafiskt tydliga bokstäver och siffror. Här kan du se det mesta av det som du också kan se på skärmen med OSD:n, även om det här bara syns radvis, men bra är det då kanske inte alla vill loopa bildsignalen genom förstärkaren, vilket givetvis är enda sättet att få OSD. Precis som DVD-spelaren DVD-3910 är även AVR-4306 full med allehanda logotyper, men de flesta som de olika ljudformaten etcetera talar nog för sig själva. De som inte gör det, som kanske AL24 Processing Plus och NSV – Noise Shaped Video, kan du läsa om i recensionen av nyss nämnda DVD-spelare som alltså ihop med AVR-4306 bildar ett äkta radarpar.

Med port till Internet!
Baksidan av 4306 är fullmatad med alla de ingångar, utgångar och anslutningar man kan tänkas behöva i dagsläget. Däremot så är själva designen/utseendet baktill lite av en besvikelse då den i mina ögon inte alls skiljer sig nämnvärt från billiga 3000-kronors-förstärkare? Men detta är inget ovanligt, även för stärkare dyrare än så här, kan vi tillägga. Lite nytänkande efterlyses dock när det gäller den här biten. En grej är till exempel avsaknad av guldpläterade kontakter istället för dessa vanliga i metall som lättare oxiderar med tiden. Men framför allt så hade jag fått önska så hade i alla fall velat se en bättre spridning av högtalaranslutningarna som sitter väldigt tätt ihop, även om de åtminstone sitter på en rad, och inte i en klunga. Det är dock ett tidskrävande arbete fyllt av allehanda svordomar att få dit alla högtalarkablar under respektive skruvhatt, kan jag lova. Banankontakter rekommenderas varmt istället för denna pärs! Eftersom detta är en receiver så finns också följaktligen antenningångar för radio och förutom kontakten under luckan på fronten så finns även här en iPod-ingång. Apple måste ha stort inflytande på Denon, eller så anses bara iPod så oerhört viktigt idag? En stor nyhet är också Ethernet-anslutningen som via det inbyggda nätverkskortet tillåter AVR-4306 att mer eller mindre agera som en egen dator i ett nätverk och med hjälp av din dators vanliga web-browser går det att styra 4306 med ett OSD-gränssnitt. Via denna port kommer 4306 också ut på nätet för streamande Internetradio, eller varför inte till PC:ns MP3-billiotek, med mera. Vidare har vi tre HDMI-ingångar och en utgång, en Denon Link, fyra optiska digitalljudingångar och två utgångar, två koaxiala digitalljudingångar (ingen utgång dock), en stor uppsättning analoga ljudingångar med tre utgångar (för VCR/VHS, inspelningsbar DVD, CD-inspelare, MD-inspelare eller kassetdäck), en komplett uppsättning RCA-anslutningar för att använda 4306 som antingen försteg eller slutsteg om man nu vill det. RS-232C är som vanligt för servicebruk och de små triggerkontakterna kan till exempel ge sina 12 volt till en rullbar filmduk. Via Denon Link kan man för övrigt från en DVD-spelare med samma utgång få 24-bits, 96 kHz, 6-kanaligt eller 24-bits, 192 kHz, 2-kanaligt digitalt ljud transporterat med 1,2 Gbps med en differential spänning på 0,3Vpp, vilket är jämförelsevis ”överlägset” digital ljudtransport via HDMI och FireWire. För bildsignaler utan ljud har vi 6 stycken in- respektive 4 stycken utgångar av vanlig komposittyp och samma antal med S-video. Vill man använda mer högkvalitativa analoga signaler så erbjuds tre komponentvideoingångar och två utgångar. Vi kan till exempel använda AVR-4306 som en videosplitter från vår DVD-3910 via AVR-4306 till två stycken projektorer samtidigt – inte dumt alls. Och ja just det – inte att förglömma; 4306 stöder också dubbla Zones, det vill säga att du kan leverera ljud (stereo) till två extra rum om du nu skulle ha behov av det också.

Självinställande med Audyssey MultEQ XT
Detta stycke skulle kunna bli en egen artikel efter att man har läst manualen, men vi skall försöka tala om det mest väsentliga. Att lyssningsrummet påverkar ljudet (oavsett kvalitet på utrustningen) vet de flesta som är någorlunda insatta. För att motverka stor negativ ljudpåverkan genom rummets akustik så är det bästa att bygga om och optimera rummet. Men eftersom det inte är så vanligt att man gör det i sitt hem så kan man istället använda sig av så kallad rumskorrektion som detta handlar om. Tekniken som är implementerad i AVR-4306 kallas ”Audyssey MulEQ XT” och är kortfattat den enda av sin sort som skall kunna ge rumskorrektion för flera åhörare i ett stort lyssningsområde genom att mäta akustiken på hela sex punkter i lyssningsrummet. Med hjälp av en medföljande mikrofon så kan man alltså få sin AVR-4306 att själv optimera sig för det rum och den utrustning den hamnat i, och med, på detta sätt. Något enklare former av ungefär samma teknik och tanke är inte direkt unik i dagsläget, men däremot tror jag den är mycket uppskattad för dem som vill ha avancerade prylar men inte pilla och mecka med dem själva. Med endast ”en knapptryckning” så skall 4306 själv räkna ut hur den bäst ställs in genom en serie mätningar av det ljud som alstras i samband med denna autokalibrering. Man får dock vara beredd på cirka 20 minuters mikronplacerande och väntande när man gör detta. Funktionen identifierar antal och typ av högtalare, kontrollerar polariteten, mäter avstånd och justerar nivåer. Resultatet av detta saknar negativa kommentarer från de test- och konsumentkällor vi frågat och vi gillar det också, men är man väldigt kunnig så gör man också detta med fördel mycket bra själv, även om det då självklart tar längre tid. Men då menar jag också kunnig i snudd på tidigare nämnda herr Öhmans klass. Själv anser jag att det med en stärkare i denna klass också kan räcka mer än väl att manuellt endast tala om storlek på högtalarna, avstånd samt göra en nivåjustering med rosa brus. Homogenitet i fråga om nivå och karaktär är hur som helst den i vår smak viktigaste egenskapen för bra surroundljud, näst efter själva ljudkvaliteten i sig. Med ljudkvalitet menar vi avsaknad av distorsion och färgning – något som våra akustiska monitorer (högtalare) representerar (InoAudio Pi60 Signatur), och Denon AVR-4306 kan verkligen ge kraften de behöver för att göra just detta. Men som sagt, vill man så går det alldeles utmärkt att låta Denons ljudtekniker ”spöka” med sina andar i just ditt rum, genom endast en knapptryckning – i princip. Din AVR-4306 kommer låta bra i vilket fall som helst… OM du har adekvata högtalare vill säga! Högtalarna är faktiskt mycket viktigare än förstärkaren, om man nu skall jämföra på det sättet. Suveräna högtalare låter åtminstone okej med en skaplig förstärkare, men även de bästa förstärkare pengar kan köpa låter som skit med usla högtalare!

Stöder alla format!
Denon AVR-4306 är som sagt hyfsat stor, om än inte onormalt stor. Men inuti sina 434 x 171 x 429 mm finns 18,5 kg av bland det bästa Denon har att erbjuda idag. Maskinen levererar 130 W i 8 ohm i ALLA 7 kanaler (2 x front, 1 center, 2 x surround samt 2 x surround back). Du behöver alltså INTE en extra förstärkare eller slutsteg för de två extra bakkanalerna som så ofta fallet är på andra ”7.1-stärkare”. Dynamisk effekt i stereo är hela 150 W i 8 ohm. Frekvensomfånget är 10 Hz – 100 kHz med ett signal/brusförhållande på 102 dB. Uppgiven distorsion; 0,005%. Tunern arbetar i omfånget 87,5 – 108,0 MHz. Rent hårdvarumässigt är AVR-4306 stoppad med godis som 24 bits/192 kHz D/A-omvandlare från Burr Brown modell PCM-1791. Som A/D har man PCM-1804. För DSP-tekniken står en ”32-bit Floating Point-DSP 3rd Generation SHARC ADSP-21366 2000 MFLOPs”. Det lät väl? Bildmässigt så arbetar AVR-4306 med Faroudjas omtalade DCDi; modell FLI2310 för skalning och de-interlacing. En 12 bit/216 MHz Analog Devices ADV7320 sköter D/A för bilden och en 10-bitars ADV7403 står för det eventuella behovet av en A/D. Varför man valt ett enklare chip för A/D- mot D/A-konvertering är en smula förvånande även om DVD-filmerna faktiskt också är lagrade i endast 10-bit, men ändå? Ljudformaten som stöds är helt enkelt samtliga idag på marknaden förekommande format! Det vill säga; alla Dolby Pro-Logic-, Dolby Digital- och DTS-format som existerar för närvarande. Se ”Allt om ljud” för beskrivning av dem alla! Självklart stöds även DVD-Audio och SACD men även Windows Media Audio (WMA) som Microsoft menar är framtidens MP3. (Ja vi får väl se hur det blir med det). SHARC-processorn tar hand om alla de lekfulla DSP-program som finns; 7CH Stereo, Wide Screen, Super Stadium, Rock Arena, Jazz Club, Classic Concert, Mono Movie, Video Game, Matrix och Virtual. Dessa är mer upplevelse än maximal ljudkvalitet, men 7CH Stereo låter faktiskt rätt tufft med sin ”nattklubbsaktiga” fyllighet där ljudet sprids över samtliga inkopplade högtalare. Våra 8 stycken surroundhögtalare InoAudio Ambiens2 har sällan fått pumpa så mycket musik som då. För maximalt stereoljud rekommenderas dock ”Pure Direct”-funkionen som stänger av alla onödiga kretsar och bara akiverar det som behövs för kristallklart stereoljud – underbart!

Från allt till HDMI
Som vi tidigare nämnt så kan AVR-4306 också agera högkvalitativ analog videoväxel/switch genom att splitta bildsignaler från en källa till två genom komponentvideoingångarna respektive utgångarna. Men många kommer säkert fascineras mer av möjligheten att KONVERTERA en analog bildsignal, oavsett om det är komposit eller S-video till komponent. Eller vad sägs om att omvandla analog komposit, S-video eller komponent till digital HDMI och dessutom med den senare skala den till ”valfri” upplösning som passar just din skärm eller projektor? Upplösningar som stöds är 480i/p och 576i/p och de kan skickas som ”through” rakt igenom eller skalas till 720p eller 1080i. Resultatet verkar fungera mycket bra. Ingenting ser magiskt bättre ut direkt, men absolut inte heller sämre än grundsignalen som matas in. Den stora fördelen är givetvis att du kan koppla in ”hela ditt hemelektroniska nöjesliv” (TV, VHS, DVD, kabel-/digital-TV, TV-spel, mm) i detta hjärta och plocka ut alla bilder genom en enda kabel – säg till din projektor, eller plasma-/LCD-TV för den delen. Det är helt lysande faktiskt! Rapporter från andra instanser säger att de även lyckats loopa 1080p genom 4306:an, men det är inget vi kunnat verifiera tyvärr.

En smula FÖR avancerad?
Alla dessa funktioner, inställningar, finesser och features och allt vad man kan kalla dem är egentligen bara skummet på ytan av vad AVR-4306 kan göra i detalj. Men att i just detalj gå in på vad den här förstärkaren kan åstadkomma skulle ta upp halva denna sajt, så vi har försökt att bara koncentrera oss på det viktigaste. Denon 4306 är ingen lätt pjäs att lära sig mästra och att läsa manualen innebär många sidförflyttningar och hopp för att få konsekvens i sin inlärning. Den är MYCKET utförligt skriven och det finns ingenting som inte står här (utom möjligtvis detaljerad komponentförteckning). Men den är också tjock (106 svenska sidor x flera språk) och relativt tungläst. En hel del av dem som besökt vår hembio sedan maskinen kom hit har också kommenterat att den verkar en smula svårjobbad och det har hänt vid ett par tillfällen att vi fipplat bort oss med någon enkel inställning som lamslagit ljudet totalt. Att spåra fel som dessa går inte alltid på nolltid när man knappt minns vad man tryckte på sist. Knapparna på fronten gör inte alla så kloka heller i ett sådant läge, speciellt inte om salongen är fylld med 10-12 pers som sitter och väntar på att filmen skall börja. Inte heller blir det så mycket bättre av den oerhört trista OSD:n som känns ganska gammal i sin grafiska utformning med stora vita hackiga bokstäver och siffror på helsvart bakgrund. OSD:ns omfattning är för övrigt något vi kan återknyta till inledningen på detta stycke, och inget fel med det, bara omöjligt att gå igenom här. Men rent grafiskt hade Denon kunnat göra något både bättre och snyggare, men fungerar gör det ju. Fjärrkontrollen är oerhört snygg med sin intensivblå touch-screen och passar vansinnigt bra ihop med sitt moderskepp, men funktionsmässigt är den så svårjobbad så jag gav upp. Den känns också en smula seg i kommunikationen med stärkaren emellanåt. Den är programmerbar som multifjärr, men personligen känner jag redan för en Logitech eller Philips Pronto istället. Ibland är inte utseendet allt. Det tål också att nämnas att denna stärkare alstrar EXTREMT mycket värme och behöver därför fri luft omkring sig. Den blir oerhört varm även om den bara står aktiverad utan ljud. Ställ därför ingen enhet ovanpå denna utan i sådana fall under!

En dyr leksak, men en underbar sådan!
”This is not a toy” känns frestande att säga, men å andra sidan så är det ju just det den ÄR egentligen – en leksak för oss vuxna män (och kvinnor kanske till viss del?) som älskar att omge oss med högteknologiska prylar som för oss så nära den perfekta ljud- och bildupplevelsen man kan komma. Många kallar oss dumma och oekonomiska, men attans så skoj det är för oss som förstår värdet i kvalitet och som är villiga betala för det. Men som jag också sagt så finns det gränser och det är svårt att förstå varför man skulle behöva gå högre än så här. (Dessutom är INTE ett högt pris en garanti för bättre prestanda – det kan jag inte nog understryka i allt som har med denna hobby att göra). Bilden stärkaren lämnar ifrån sig (från DVD-spelaren) känns opåverkad och vad kan vara en bättre komplimang än det. Ljudet är i våra öron rent, stort, fylligt, kraftigt och makalöst dynamiskt. AVR-4306 låter som lilla AVR-2105, men mäktigare och kraftigare och funktioner och finesser är ganska mycket större. Man får minst vad man betalar för i detta fall, men att gå högre än så här lämnar vi till Lotto-miljonärerna som inte alls behöver tänka på skillnaden mellan 18 och 50 000 kronor, eller mer? Det finns flertalet goda produkter i denna genre där ute och en uppsjö mer eller mindre hemska, men AVR-4306 är en av de absolut mest intressanta förstärkarna på marknaden just nu och vi är mycket tveksamma att du skulle bli besviken på denna produkt. Så när du går på butikssafari i jakt efter en stärkare i klassen upp till 20 000 – missa inte Denon AVR-4306!

Extra not: En del användare rapporterar problem med HDMI-signalen/konverteringen, främst från TV-boxar! Det handlar om HDCP-relaterade kompatibilitetsproblem och är främst ett problem i bildkällan, inte receivern! Du kan dock höra med din butik vad som gäller i fråga om "garanti" vid eventuella problem med just dina bildkällor! Se kommentar angående detta från HDMI.org längre ned!

 

 

Kontakter:
Baksidan av 4306 är fullmatad med alla de ingångar, utgångar och anslutningar man kan tänkas behöva i dagsläget. Däremot så är själva designen/utseendet baktill lite av en besvikelse då den i mina ögon inte alls skiljer sig nämnvärt från billiga 3000-kronors-förstärkare? Men detta är inget ovanligt, även för stärkare dyrare än så här, kan vi tillägga. Lite nytänkande efterlyses när det gäller den här biten. STORT plus för videoväxlingsmöjligheterna dock!

 

 

Knappar:
Luckan på fronten förhöjer produktens utseende genom att ge en renare look när den är stängd. Under den gömmer sig diverse funktionsknappar och extra ingångar som till exempel USB och iPod för snabb åtkomst till din lilla MP3-spelare...

 

 

Insida:
Teknik väger... i detta fall 18,5 kg.

 

 

Fjärr:
Den programerbara färrkontrollen är oerhört snygg med sin intensivblå touch-screen och passar vansinnigt bra ihop med sitt moderskepp, men funktionsmässigt är den så svårjobbad så jag gav upp. Den känns också en smula seg i kommunikationen med stärkaren emellanåt. .

 

 

PLUS
+ Maximal ljudkvalitet!!!
+ Transparent bildgenomgång!!
+ Maximalt formatstöd!
+ Kopiöst stora inställningsmöjligheter!
+ Videoswitch/växel till HDMI!
+ Snygg proper design
+ Tjusig fjärrkontroll*


MINUS
- Mycket trångt kring högtalar-anslutningarna (banankontakter underlättar kopiöst mycket!)
- *Snygg men svårlärd och knepig fjärr!
- OSD:n ser gammal och trist ut
- Denon AK-P100 kabel behövs till iPod


OMDÖME
En av världens tveklöst mest prisvärda hembioreceivers just nu och ett givet hjärta i vår hembiostudio! Har du en mindre plånbok kan du med gott samvete välja en mindre modell, för rent ljudkvalitetsmässigt förlorar du inte mycket mer än ljudtryck och wattstyrka. Men vill du ha en av marknadens bästa ”bang for the buck” så smäller Denon AVR-4306 MYCKET högt! Rekommenderas utan förbehåll för alla som letar förstärkare i denna prisklass!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensförstärkare:
Högtalare :
DVD-spelare:
Kablar:
Skivor:

     

NAD 208 THX
InoAudio Pi60 Signatur, InoAudio Ambiens2
Denon DVD-3910
Supra
Diverse högkvalitativa inspelningar...


FAKTA
Kanaler:
Effekt:
D/A - ljud:
D/A - bild:
Ljudformat:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
7.1
130 Watt / 8 Ohm
Burr Brown (DSD 1791) 24 bit, 192 kHz

Analog Devices (ADV-7320) 12 bit/216 MHz
Samtliga!
BHD = 434 x 171 x 429 mm
18,5 kg
18 000 kronor
HiHi-Klubben: 031-335 10 10
www.hifiklubben.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Ljud:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O
O O O O O
O O O O
O O O O O

22/25

 

 

EXTRA
HDMI.org kommenterar ang HDCP-problem från bildkällor via AV-receivers som denna:

"We have heard complaints that some cable TV boxes are not working correctly when used in conjunction with an A/V receiver (but will typically function correctly when connected directly to a TV/monitor). Investigation of some of these devices reveals that this is caused by an error in the way these devices implement HDCP (HDCP is a content protection system that is nearly always implemented in HDMI). Specifically, some of those boxes do not support "HDCP Repeaters" such as an A/V Receiver or switch. The same is likely true of all such failures. This is not an HDMI-specific problem (as we have seen the same problem in DVI outputs as well). We believe that this may be a problem in the initial versions of these products, and in some cases there is new firmware available that fixes this issue in HDMI (newer versions may already have this fix.). We have contacted the manufacturers to try to get a more complete and direct resolution of any problems. We suggest that users contact their cable operator and request the new software to address this bug. Additionally, please note that HDCP is not licensed (or required) by HDMI, but is licensed by Digital Content Protection, LLC, a subsidiary of Intel (www.digital-cp.com). We also urge users to contact digital-cp if they suspect that they are having problems with HDCP implementations such as this issue."