BigScreen, mässreportage, 6-9 oktober 2005

 

Digital Home 2005

VÄGG-TV:ns INTÅG!

Det börjar nästan kännas tjatigt att ständigt dra denna fras som numera har blivit tvättäkta verklighet för de flesta som har någorlunda koll på hemelektronikbranschen, men det är ju också så sant; hembio ÄR en hobby som har kommit för att stanna! Och inte bara det – den har också kommit för att i rasande takt även växa mer och snabbare än de flesta kunnat ana! Det är smått ofattbart hur stora kliv tekniken tar för varje år som går och då menar jag generellt sett inom det mesta som har med denna hobby att göra och liknelser med datakomponentsbranschen är ofrånkomliga. Men denna mässa dominerades helt klart utav en underhållningsprodukt framför alla andra: platta skärmar! Aldrig förr har det varit så ekonomiskt överkomligt att få en stor vägg-TV hemma och aldrig förr har det varit med så hiskeligt bra kvalitet som nu!

© 2005 BigScreen Entertainment

Denna mässa har tidigare år varit integrerad med mässan ”Hem & Villa”, men eftersom hembiodelen vuxit så pass numera, så har nu denna del av mässan alltså fått en egen hall med en egen titel; ”Digital Home”. Ett mycket lämpligt och bra steg av Stockholmsmässan anser vi, och säkerligen tusentals andra med oss. Jag och mina två kollegor anlände till mässan i Älvsjö runt klockan 12.30 i lördags (2005-10-08) för att till att börja med mötas av en chock – det var PERVERST mycket bilar överallt och då menar jag ÖVERALLT! Detta också trots att mässan ganska nyligen byggde ett nytt P-hus med kopiöst mycket platser – ändå så var det helt smockfullt med bilar och folk anlände och åkte därifrån i långa karavaner som gav ett intryck av stadsevakuering. Uppenbarligen är Hem & Villa och Digital Home en succé. Väl inne i hallen var det smocktjockt med folk överallt och samtliga montrar hade personal med hes stämma som ständigt frågades ut av köplystna mässbesökare. Branschen lär gnugga sina händer inför en, som det ser ut, mycket givande höst försäljningsmässigt!

Projektorer i all ära
Till att börja med så letade vi upp de projektornyheter vi kunde hitta, och som väntat syntes en del av de maskiner vi för närvarande också sitter och väntar på för att testa. De var till exempel; Toshiba TDP-MT400, Sanyo PLV-Z4, Hitachi PJ-TX200, en ny och som det såg ut trevlig och fin Epson-modell, två faktiskt om man räknar in den lilla konkurrenten till Optoma DV10 med inbyggd DVD och annat hemanvändarvänligt godis, LG:s väggprojektor var inte aktiv, men stod likväl och glänste på ett bord. Hewlett Packard var också där med två hembiomodeller som också skall testas så fort vi kan. Min före detta arbetsgivare Hemmabiotidningen hade stoppat in tre projektorer gömda i en låda för att låta besökare vara med och själva tycka och tänka i detta blindtest i miniatyr mellan tre okända modeller. Vi deltog och konstaterade ganska snabbt att det handlade om en LCD och två DLP varav den ena var ganska överlägsen; en Toshiba MT700. Den andra DLP:n led av fruktansvärt mycket ”regnbågar” (RGB-flimmer). LCD-maskinen var helt okej, men lite fadd i jämförelse med MT700 – inte så oväntat. I övrigt var det inte mycket projektorer närvarande och framför allt inga i vad vi kallar lyxklass. Det verkar som att marknaden så smått börjat lägga ned projektorer över 65 000 kronor – ett förmodligen ganska bra val med tanke på hur små instegs- och budgetmodeller (våra uttryck och prisgränser – se ”Projtoppen”) presterar idag – helt enormt bra!

Platta skärmar dominerar
Tycka vad man vill om projektorer. Själva så älskar vi naturligtvis dem och personligen kan jag knappt se en film om det inte sker på minst 100 tums bild (yrkesskada?). Men ”problemet” med projektorer kommer nog alltid att vara att övertyga sin, kanske inte lika entusiastiska partner om behovet av en. Idag kostar de förvisso inte en hel förmögenhet längre, men många störs ju av att det krävs mörkläggning, att projektorn ofta låter, att den måste rengöras från damm, att lampan måste bytas efter 2-3000 timmar, att det krävs en duk, med mera. På grund av detta väljer de som har råd säkerligen hellre en platt vägg-TV med LCD- eller plasmateknik eftersom denna teknik ger ett handhavande som känns igen från gamla tiders hederliga katodrörs-TV:s, men med mindre utrymmesanspråk, snyggare utseende, högre upplösning och framtidsförberett inför HD-sändningar och så vidare, även om bilden i sig är betydligt mindre. När plasma började komma ut på marknaden för cirka fem år sedan så var maskinerna ohyggligt dyra och hade ganska ordentligt tveksam bildkvalitet. Men som ALLTID så blir allting bättre och billigare (läs mer överkomligt). 10 000 kronor är fortfarande en del pengar naturligtvis, men det är ändå en årslön ifrån vad de kostade då och det finns fortfarande ”top of the line”-TV:s med traditionell teknik som kostar runt 15 000 kronor, så 10 000 för en hyfsat fin OEM-plasma uppåt 42 tum är väl inte fy skam. Går man upp till 30 000-kronorsklassen så finner vi skärmar som mosar ursprungsmodellerna så hänsynslöst att man kan tro att man pratar helt olika tekniker. Det har hänt kopiöst mycket på de fem år som tekniken med plasma har funnits ute i handeln och jag personligen tippar att de inom fem år till så kommer det att finnas en platt TV i de flesta normala svenska hem.

Pioneer: Serien 436 drog väldigt många ögon till sig, inklusive våra. Pioneers senaste version av 43-tum vägg-TV är en plasma med ofantligt bra bildkvalitet som går om vår referens-plasma LG RZ42PY10x!

"Världens bästa" är nu en av många...
När vi nu för snart ett år sedan testade LG:s plasma RZ-42PY10x så stack den ut från mängden likt en skyskrapa i en infödingsby. Idag kan den just släppta efterträdaren 42PX5r uppenbarligen inte se ned på sina konkurrenter på samma sätt som PY10 gjorde. Idag ser man tydligt, och särskilt på denna mässa, hur konkurrenterna har hunnit ifatt och de flesta som; Pioneer, Panasonic, Samsung, Hitachi och självklart plasmateknikens utvecklare Fujitsu/Siemens visade skärmar som såg precis lika underbara ut bildkvalitetsmässigt som LG:s nya PX5. Även nykomlingar som till exempel Kiss låg bra till. Vad som däremot kan sägas till LG:s fortsatta fördel var att deras nya 50-tummare knäckte även de starkaste diamantögon med sin nästan snuskigt höga skärpa, ofantliga kontrastomfång och verklighetstrogna färger. Även svärtan var snäppet lägre och mörkare än 42-tummaren som var så lik alla de andra med sitt PY10-arv. Hitachi visade också upp en kollektion där det ingick en 50-tummare, men den hade märkbart sämre bild än deras 42-tummare som alltså var väldigt bra enligt ovan. Vi har därför valt att lägga ned testet av PX5 och istället fokusera på 50-tummaren 50PY2r – en skärm med massa extra godis som inbyggd hårddisk, minneskortläsare, massor med anslutningar, med mera. Nu är den visserligen placerad i en mycket mindre attraktiv prisklass på hela 49 000 kronor inklusive moms, men då pratar vi också massiva 50 tum med mycket stort försprång från vad vi för tillfället sett från de andra jätteskärmarna där det verkar som Pioneer och Panasonic kommer närmast rent spontant. I 42-tums-klassen verkar dock de flesta ha nått en slags ”quality peak” för tillfället. Och eftersom vi inte har lokaler som tillåter gigantiska tester av flertalet skärmar samtidigt så måste vi än så länge fokusera på dem som för tillfället sticker ut mest i butiker, på mässor och pressvisiningar och just nu är det alltså LG:s nya 50PY2r. Test kommer inom en par veckor…

Plasma för film - LCD för data
Det är vår sedan länge starka uppfattning att LCD i regel ger mer ljusstarka bilder, men med sämre svärta och mycket snäva krav på betraktningsvinkel. Står eller sitter man en aning från sidan av sin LCD-skärm så får man i regel konstiga effekter som blåtonad svärta och felaktig uniformitet som också påverkar färgerna ytterst negativt. Men sitter man korrekt, det vill säga mer eller mindre rakt framför sin skärm så kan man avnjuta mycket krispiga bilder med hög upplösning, hög skärpa och bra ljustryck. Detta gör att LCD är mycket väl lämpat för dataapplikationer och professionell monitoranvändning där kravet på njutbar svärta eller breda betraktningsvinklar inte är hög. För film dominerar plasma enligt oss obönhörligt och det är i första hand på grund av betydligt bättre svärta och överlag ”skönare” bild utan krav på betraktningsvinkel. LG har ju också en ny teknik som just lanserats där man kombinerar LCD-teknik med belysning i form av LED istället för ”lysrör”. På detta sätt kan man bättre kontrollera ljuset i skärmen och LG uppger att både svärta, kontrast och färger skall förbättras. Dessvärre är vi inte övertygade om det, i alla fall inte ännu. Bättre än konventionell LCD är det utan tvekan, men bättre än plasma och i synnerhet deras egna 50-tums plasma – ytterst tveksamt!

"Alla" är bäst i klassen 42-43 tum
Man kan alltså summera denna mässa till att hembio är numera ett stort och starkt folkintresse, projektorer har blivit extremt bra och till mycket överkomliga priser precis som platta skärmar – både LCD och plasma. I klassen 42-tum verkar som sagt de flesta stora leverantörer idag kunna erbjuda skärmar med helt otroligt bra bildkvalitet, så låt det bli en fråga om design och pris. För de som har större plånböcker så rekommenderar vi att ni kikar på LG:s nya 50-tummare, Pioneers makalöst vackra sortiment, Fujitsu och Panasonic. Även Samsung verkar ha en del godis i större klass och i slutändan är det ju DU som skall vara nöjd. Men det är roligt att se hur långt branschen har kommit och att det verkar som att många tillverkare faktiskt lyssnar på konsumenter och kritiker för att följa med utvecklingen åt rätt håll så att deras nästa generation håller minst samma kvalitet som förra generationens eventuella ledare. Framtiden är stor och platt och det är bara att välja om du vill ha en fast bildstorlek som osar Hollywoodlyx eller en mer flexibel biografinspirerad mörkkrävande lösning som en projektor. Projektor krävs enligt oss för äkta hem-BIO, men vem tackar nej till en läcker platt vägg-TV om bara plånboken tillåter. Inte många verkar det som, mässbesökarantalet att döma. Platta skärmar har ökat kraftigt under de 5-6 år de har funnit på marknaden, men nu har de tågat in med både pris och kvalitet som inte lämnar någon film- och TV-intresserad konsument oberörd.

Välkommen till framtiden!

 

 

Projektorer: Cavena Multimedia visade upp montern med flest projektorer i. Här kunde man på ett överskådligt sätt jämföra gamla hederliga nyreleasen Sanyo PLV-Z1x (höger) samt nya högupplösta Z4 (mitten) ihop med splitternya Toshiba TDP-MT400 (vänster). Alla såg de mycket bra ut med välkalibrerade färger, även om Z1x hamnade lite efter på nära håll på grund av sin upplösning. Z4 och MT400 var dock väldigt lika, sina teknikskillnader till trots...

 

 

Giganter: Både Pioneer och Panasonic visade upp flertalet skärmar, och båda var de mycket välbesökta montrar. Man måste ha en viss respekt för så stora företag som har så genomgående bra kvalitetsprodukter. Båda dessa giganter levererar bildutrustning som i regel håller mycket hög kvalitet!

 

 

LG-LCD/LED & plasma: LG RZ-42PY10x:s efterträdare till höger uppvisade en superkvalitet i klass med sin föregångare, men inte överlägset någon annan aktör på mässan (missfärgningen i bilden beror på kameran och ljuset i rummer). Skärmarna till höger är av typen LCD med LED-teknik - en ny och ännu ej succémässigt verifierad teknik.

 

 

Mässans bästa bild: såg vi hos LG:s nya 50-tummare 50PY2R. Skoningslös bildkvalitet! Test kommer snarast...

 

 

Testa själv: Undertecknads fd arbetsgivare HemmaBio-tidningen hade tagit en avskild del av mässan i anspråk för att i en bastuliknande temperaturmiljö erbjuda "testa själv" i ett blindtest mellan tre olika projektorer. Säkert en uppskattad del av många och ett lite roligt initiativ av pojkarna på redaktionen.

 

 

Spel: är en ofta lite bortglömd del av underhållningsbranchen när man pratar hembio, men givetvis är det ett utmärkt komplement til en bra hembioanläggning att även kunna spela lite TV-spel eller dataspel. Vem kan undgå att ryckas med av ett bra bilspel på en stor bild till exempel. EA-games var på plats med sin avdelning för sportspel och visade att man minsann inte skall glömma glädjen i att kunna avnjuta ett roligt spel emellan allt filmtittande också ;).

 

 

BO: Ingen upplevelse utan ljud och självklart fanns det även en hel del ljudprylar att avnjuta på mässan också, men än så länge är ju BigScreen fokuserat på just BILD, så vi sticker bara in en liten stänkare om i just detta fall B.O:s senaste vägghögtalare. BO har alltid rolig snygg design, även om inte ljudet kanske håller "studiokvalitet" alla gånger, men snyggt är det!

 

 

Störst?: Mässans stora vinnare denna gång verkar vara Pioneer. De hade flest skärmar på display och nya 436:an höll som sagt en tveklös referenskvalitet för 42-43-tumsklassen, även om de flesta andra också höll i stort satt jämnförbar kvalitet. Rusningen krings deras skärmar kanske också berodde på den klockrena placeringen precis innanför mässingången, men sagolikt vacker bild har dem - utan tvekan.