BigScreen, LCD-TV-test, janurai 2007

 

Hitachi 32LD9700

LCD-TV:n GÅR FRAMMÅT!

Vi har fått önskemål om att kika på fler platt-TV, så vi skall göra vårt bästa. Först ut i år blir en 32-tums-nyhet från Hitachi. Man pratar bland annat om att man har löst problemet som många, inklusive jag, är ”allergisk” mot när det gäller LCD; betraktningsvinkeln. Denna skall med den här skärmen vara så stor som cirka 170 grader. Mer än så är ju svårt att begära. Vidare lovar skärmen hög upplösning och skärpa med fina färger, ljustryck och allt annat man kan tänkas vilja ha. Med andra ord – precis som alla andra tillverkare. Vår sammanfattade bild av den här TV:n är kort sagt: ljustryck så det räcker och blir över samt en skärpa som är av absolut toppklass! Det finns inte mycket att anmärka på när det gäller denna TV från Hitachi som bevisar att LCD är en STARK konkurrent till plasma numera…

© 2007 BigScreen Entertainment

Att så kallad ”Platt-TV” nu för tiden är det vedertagna namnet för all form av vägg-TV, som vi tidigare kallade det, har väl inte undgått någon. Modellerna rasar in både på plasma-sidan och LCD-sidan och det finns numera en gigantiskt stor mångfald av högkvalitativa bilder att välja ibland. Utvecklingen inom platt-TV har onekligen gått OERHÖRT mycket snabbare på sista tiden än vad utvecklingen inom projektorer har gjort. Kanske beror det mycket på, när vi pratar projektorer, att kvaliteten nått ett slags ”tak”? Det är mycket därför marknaden nu kliver mot så kallad Full HD i alla dess former, inte bara inom projektion utan självklart, och i första hand, inom platt-TV. Denna modell är dock inte en så kallad Full HD med 1080 linjer utan en ”vanlig” HD med 720, eller som i detta fall 768 linjer. Upplösningen stöder alltså oskalade datasignaler i XGA, sedvanligt uppskalade DVD-signaler i 576i/p via komponent eller endast minimalt skalade (då de redan är skalade i DVD-spelaren) 720p via HDMI. 1080i går också att ta in via HDMI, om din DVD-spelare stöder den uppskalningen, som sedan naturligtvis skalas NED till 768p. Att skala ned är dock alltid bättre än att skala upp, om man måste välja, men det beror naturligtvis också på huruvida du har en bra scaler i din DVD-spelare eller inte. 500-kronors-historier från elektronikvaruhus duger inte. Men 1080i från till exempel vår nya referens-DVD; Denon DVD-3930 är exemplariskt! Det är här som denna TV faktiskt ter sig som allra vassast med traditionell DVD (återigen: förutsatt att din DVD-spelare har en god scaler med andra ord). Men med en HD-källa som HD-DVD – där är himmelriket med dörren på glänt, när vi pratar denna 32-tums LCD-TV från Hitachi. En modell som är så pass färsk att den knappt går att köpa ännu.

Motordriven ”swivel”!
Rent utseendemässigt så gör inte 9700 så mycket väsen av sig. Den ser helt enkelt ut som vilken ”vanlig” platt-TV som helst med svarta kanter och detaljer i grått. Själv hade jag gärna sett hela TV:n i svart. Tack och lov att i alla fall helgrå skärmar börjar dö ut. Man ser också ganska snabbt att det rör sig om en LCD och inte en plasma på grund av den så vanliga matta skärmytan, kontra plasma som oftast är blank. Dessutom är plasmaskärmar ofta ganska bleka när de är avstängda, medan LCD i regel, som här, nyttjar en mycket mörk yta på själva skärmen. Detta är ett snabbt och enkelt sätt att urskilja skärmar (om de är avstängda) och deras tekniker från varandra. Men 9700 är som sagt en LCD och det märks också snabbt när man aktiverar skärmen och den nyss så mörka skärmytan blir flera gånger ljusare när lysrören i skärmen tänds. Hitachi pratar i sin reklam om den nya ”IPS-tekniken” som skall ge bättre kontroll av panelens bakgrundsbelysning som skall resultera i förbättrad svärta och kontrast. Vad detta innebär på ren svenska är svårt att svara på, men ett av påståendena kan vi i alla fall direkt bekräfta, och det är skärmens OERHÖRT breda betraktningsvinkel. Mer om det senare. Svärtan är inte särskilt optimal, men den fungerar utan problem ihop med det skyhöga ljustrycket, som ger en underbar dynamik med stor kontrast. Anslutningsmässigt erbjuds det man förväntar sig av en TV i den här klassen, med komponentingång, DVI, och så vidare. Se bild som vanligt i slutet av testet. Knappsatsen är mycket diskret och lagom funktionell, men jag tror att 9 av 10 användare alltid använder fjärrkontrollen i vilket fall som helst. Strömbrytare finns på underkanten, och som många säkert känner till numera så bör man använda den när man inte skall använda sin TV på ett tag. Detta har inte bara säkerhetsmässiga skäl, utan även ekonomiska med andra ord. Det absolut läckraste med denna TV i fråga om design måste vara det snurrbara stativet som drivs med motor!? Extrem överflöd och onödigt kanske många tycker, men själv anser jag det vara synnerligen användbart för alla som använder sin TV stående, istället för väggmonterat. Det kan ändå vara vid flertal tillfällen som man behöver vrida sin bild, i alla fall om man har ett vardagsrum modell större, och vad kan vara smidigare än att inte ens behöva resa på sig. Att vi blir ”tjockare” av sådana finesser är självklart bara absurt, eller hur. En mycket läcker funktion som jag personligen gärna ser blir standard framöver.

Makalöst utförliga färgjusteringsmöjligheter
Startar vi upp skärmen så inser vi ganska snabbt att ljustrycket, som sagt, är väldigt högt. De 500 candela som Hitachi går ut med känns mycket blygsamma relativt andra med samma specifikation. Jag skulle kalla det mer kring 700 cd/m2, men vad vet jag. Ljusstarkt som bara attan är det i alla fall. Detta går dock att justera (som sig bör) genom menyn. Menyn, eller OSD:n, som det kallas (On Screen Display) är precis som den skall vara; enkel att navigera, tydligt grafiskt sett och snabb respons från fjärren. Allt verkar också ligga i kronologisk ordning som känns igen från projektorer. Som vanligt bör man först välja ett förval och bland de tre som fanns så kändes ”Naturlig” som just mest naturlig. Autoläget gav ingen skillnad under testdagarna och ”Dynamisk” handlar mest om smått överstyrda högdagrar. Dynamik ges förvisso via detta läge, men att ge mer dynamik till denna bild är nästan som att ta med sin svartpeppar till Thairestaurangen. Vårt nästa steg blev att kika på färgvalen och här upptäckte vi något som kommer få alla ISF-fanatiker att jubla med tårar i ögonen. Hitachi har uppenbarligen uppmärksammat jakten på mätbar perfektion och tillmötesgår nu allmänheten med ett vansinnigt omfattande kalibreringsupplägg för just färgåtergivningen, och det skulle förvåna mig om en ISF-tekniker inte med lätthet skulle kunna pilla till den här skärmen så bra att Joel Silver himself skulle gråta av glädje. 9700 ger nämligen först tillgång till ”Färgtemp. justering” i form av Amplitud och Cut Off för Rött, Grönt och Blått. Till detta kommer ”Färgjustering” som ger möjlighet att justera Magenta, Röd, Gul, Grön, Cyan och Blå. En festlig detalj är att Hitachi också placerat dessa färgåtkomster i ordning enligt följden i färgcirkeln. Slutligen har vi tillgång till ”Färgavkodning” med värden för RGB eller R, G och B separat med endast den grundfärgen tänd över hela displayen. Denna sista funktion är extra användbar vid mätningskalibrering, för er som vill bekosta det. De värden vi hade på vårt testexemplar är som följer; Färgjustering: Magenta +40, Röd +33, Gul +26, Grön 0, Cyan +22, Blå +40. Färgavkodning: Röd +33, Grön +33, Färg -10 och Nyans 0. Nu skall vi också påpeka att skärmen kom levererad på detta sätt och med tanke på hur imponerad jag var ögona bums efter att ha startat upp skärmen så skulle det inte förvåna mig om Hitachi låtit kalibrera denna skärm hos någon vet hur man gör. Eller som distributören Wiktors säger: ”Hitachis kraftfulla Picture Master arbetar tillsammans med IPS för att identifiera och analysera bildens alla färger vilket ger mer realistiska och klara färger.” Det låter väl?

Olika signalers kvalitet
Det är INTE mycket som skiljer mellan olika signaler i denna skärm. Om vi skall börja med TV-bilden så är det först och främst så att jag numera använder Digital-TV från Viasat genom Bredbandsbolaget och inte längre analog TV från stenåldern. Detta innebär att vi slipper gå igenom de trista kanalinställningarna, som säkerligen fungerar lika smidigt som alla andra TV-apparater numera – för er som tänker strida in i det sista för att hänga kvar vid analog TV. Med digitalboxen är den boxen som automatiskt ställer in sina kanaler och användaren pluggar bara in SCART-kabeln i sin TV och tittar. Resultatet? Jag har ALDRIG haft så bra TV-bild hemma, men jag vet inte om jag skall tacka Viasat för det, eller Hitachi. Bilden är ungefär 30-40% bättre mot sist jag testade en skärm, och då pratar jag inte om DVD utan TV-bilden. Följaktligen ligger säkert stor del av lovorden med rätta lutad mot Viasat, men ändå. Denna Hitachi-skärm gör ju inte heller bilden direkt sämre, om jag säger så. Största skillnaden mot innan är; 1: färger – de är numera mindre kraftigt saturerade och mindre blödande. 2: skärpa – denna är märkbart bättre med mycket mindre spökskuggor och brus. 9700:s kamfilter visar också för första gången i mitt liv hur bra ett kamfilter egentligen är när det gör vad det skall. Textremsor och mindre detaljer i TV-bilden blir helt stabila – ungefär som skillnaden mellan interlace och progressive (nästan). Mycket bra! Bild från DVD i interlace (576i) är självklart snäppet bättre än TV-bilden dock, men inte så bra som skärmen kan vara. Största problemet är interlacefenomen, för en av denna skärms svagheter är bristen på väl fungerande de-interlacing. Att byta till progressive (576p) ger ett bra lyft då bilden nu är stabil i rörelser. 720p via HDMI ger en försämring i form av överstyrd färgmättnad, även om det är lätt justerat genom att minska färgmättnaden till -20. Men 1080i (självklart också genom HDMI eftersom komponent bara stöder oskalat 576) ser tveklöst bäst ut. I alla fall via vår DVD-spelare för detta test; Toshiba HD-E1.

Basinställningarna och kvaliteten
Om vi skall kika på hur vi hade våra inställningar för resten av OSD så är saken samma här; skärmen kom med så gott som perfekta inställningar, och vi vet inte om vi skall buga för Hitachi eller någon testare innan oss, men finemangs var det i alla fall och det enda vi gjorde var att stänga av några finesser och pilla på någon siffra här och där. Kontrast +31, Ljusstyrka 0, Färg -10 (-20 för HDMI 720p), Skärpa -5, Nyans 0, Färgtemp Normal, Kontrastläge Normal, Bakgrundsljus -10 (detta är vår största justering), YNR Av, CNR Av, Filmläge På (skall vara de-interlacing), 3D Kamfilter På, LTI Av, CTI Av, Svartnivåförbättring Av och Auto färg Av (jag är ingen stor vän av diverse ”bildförbättrare”). Dessa inställningar gäller alltså samtliga testade signaler. Detta test tog drygt en vecka att utföra eftersom jag gärna bekantar mig med bilden i relation med andra samtidigt och därför hade vi två andra skärmar på plats här under denna tid. Recensioner på dessa följer inom kort. Vad kan man då säga om 9700 avslutningsvis? Ja den är enkel att använda och snabb att komma igång med. Den skall ha snabb responstid vilket är perfekt för krävande program som sport. Den har vansinnigt stor betraktningsvinkel i sidled som gör att bilden inte skiftar karaktär så nämnvärd oavsett vart man sitter i sidled, och det känns helt UNDERBART att äntligen få se på en LCD. Att resa sig upp gör däremot viss skillnad. Hitachi Picture Master 32LD9700, som dess fullständiga namn är, har också integrerad digital tuner för MPEG2 sändningar vilket innebär att du har tillgång till fria digitala kanaler där de finns tillgängliga. Skärmens ljusstyrka är som sagt oerhört hög med maximal dynamik, stort kontrastomfång och skaplig svärta. Färgåtergivningen är exemplarisk och skärpan är totalt klanderfri. Finns det något att anmärka på så är det i sådana fall bristen på bra intern de-interlacing samt ett något längre svärtdjup. Jo en sak till, ljudet är inte direkt HiFi utan mer traditionallt TV-ljud, men bilden och skärmen i övrigt är av yppersta klass. Själv skulle jag vilja ha en i sovrummet!

Bästa bild: HDMI - 1080i

 

Kontakter:
Baktill har vi dubbla HDMI-ingångar, trippla SCART, en uppsättning komponent, komposit, VGA och självklart RCA för ljudet om man nu vill lyfta ut det till en stärkare. Vi ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten, men ljusförhållanderna kring detta test var inte som de brukar (trasig belysning).

 

 

Knappar:
Som brukligt när det gäller Platt-TV så finner vi knapparna på ena sidan snyggt uppradade. Kanske borde man ha belysning där dock, då det normalt sett blir ganska mökt där bakom.

 

 

Fjärr:
En ganska traditionell TV-fjärr med den vanliga färgglada Text-TV-hjälpande 4-knappsatsen.

 


PLUS
+ Betraktningsvinkeln på 170 grader!
+ Maximal dynamik & kontrast!
+ Mäktigt ljustryck!
+ Naturlig färgåtergivning
+ Klanderfri skärpa
+ Kalibreringsmöjligheterna


MINUS
- Saknar god de-interlacer
- Kanske ngt svag svärta
- Ljudet imponerar ej


OMDÖME
En mycket slagkraftig LCD-TV från Hitachi som verkligen ger valuta för pengarna i fråga om ren o skär bildkvalitet från TV och DVD. Fantastisk kvalitet med HDMI i 1080i!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
PC:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

AMD Athlon64, 2,2GHz, 2 GB RAM, GeForce 7900GTX
Toshiba HD-E1
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Ljusstyrka:
Kontrast:
Videoprocessor:
Högtalare:
Fläktljud:
Digitalutgång:
Komponent:
SCART
Text-TV
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD
16:9
1366 x 768 (WXGA)
500 cd/m²
850:1 (Full On/Off)
okänd
2 x 10 w
Inget

Ja, HDMI
Ja
Ja, x3
Ja, 1200 sidors minne
BHD = 813 x 584 x 114 mm
22,5 kg
2 år
16 000 kronor
Hitachi: 08–562 711 00
www.hitachidigitalmedia.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
TV (digital):
DVD (interl):
DVD (progr):
DVD (HDMI)
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O

O O O O O
O O O O
O O O O +
O O O O O
O O O O O +
O O O
O O O O

35/40


 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.