BigScreen, HTPC-test, april 2003

 

PSI PD-1100

"HOME THEATER PC"

För att se på film i en hembioanläggning krävs det en bra bildkälla. VHS-videon är sedan länge nu ett tekniskt döende medium inför den alltmer växande digitala framtiden. En DVD-spelare ger oerhört mycket bättre bild- och ljudkvalitet än en VHS-video. Men finns det då något som kan toppa en traditionell DVD? Vissa menar att det gör det med hjälp av en bra PC. Men hur många vill släpa in sin stora PC i vardagsrummet varje gång det är film-tajm? Lugn, det finns därför numera att köpa en PC byggd som en flashig DVD-spelare.

© BigScreen Entertainment

Att se på film från en PC kan många gånger ge ett bättre resultat än en vanlig DVD-spelare. Naturligtvis ställer det dock en del krav på din dator och en PC modell äldre kommer man inte så långt med. Men är man ägare av en modernare dator med mycket minne, snabb processor, bra grafikkort, tungt ljudkort och en snabb DVD-läsare så har man en multimediamaskin som kan ge extremt bra kvalitet vid filmtittande – speciellt om grafikkortet har en så kallad DVI-utgång, vilket är en helt digital signalutgång.
Problemet med en PC som bildkälla istället för en dedikerad DVD-spelare är ofta handhavandet. Dels är det en stor låda som skall kopplas loss från datarummet och bäras in till din bildåtergivare och din ljudanläggning och dels kräver den uppstart och en del programstarter innan showen kan börja. Lösningen finns dock numera i form av färdigbyggda datorer för hembioändamål, som kallas ”HTPC” (Home Theater Personal Computer). Detta testobjekt är just en sådan dator och heter PSI PD-1100. PSI står för företaget ”Projection Systems Inc” och skvallrar lite om maskinens huvudsakliga syfte: bildkälla för projektorer.

Massiv
Själva enheten är väldigt tung och ger en omedelbar känsla av kvalitet. Designen är mycket stilren och snygg utan en massa knappar och prylar på fronten. Personligen hade jag valt en helsvart modell, men denna är svart överallt utom på fronten som består av 1 cm tjock borstad aluminium. Det finns ingen släde som öppnar sig utan PD-1100 använder istället en så kallad ”slot in”-mekanik där skivan ”sugs” in i läsaren. Tufft! Två små loggor talar om att spelaren hanterar Dolby Digital- samt DTS-kompatibelt ljud och texten ovanför discöppningen; ”Reference Progressive Digital Drive” talar om att vi bör kunna ställa höga krav på denna maskin. Leverantören informerar även om att PD-1100 skall klara kraven för en THX-Ultra godkänd spelare! På baksidan finner vi rejäla kontakter av BNC-typ (professionell standard inom bild) vilka ger RGB/HV (horisontell- och vertikal synk) samt en cinchkontakt (koaxial/RCA) för digitalt ljud till din förstärkare. Alla kontakter är försänkta, dubbelskärmade och brons- och guldpläterade för att säkerställa 75 Ohms signaler. Rejält, massivt och proffsigt även om vi gärna hade sett en DVI-utgång också. Denna HTPC kommer levererad med en fin fjärrkontroll från Philips med touch-screen och belysning.

Snabbt att komma igång
Spelaren kom inställd från leverantören med upplösning och uppdateringsfrekvens anpassad för vår referensprojektor Marantz VP-12S2. Och det är just denna feature som gör HTPC så intressant. Det vill säga möjligheten att anpassa bildens upplösning efter den projektor, storbilds-TV eller plasmaskärm som just du äger. PD-1100 klarar att ge ifrån sig så höga upplösningar som hela 1600x 1200 punkter (UXGA)!!! Principen är med andra ord som på en vanlig PC där användaren själv väljer upplösning efter den monitor som är kopplad till datorn. Förvisso har en bra proj av idag redan en egen intern skalning av bildsignalen till den upplösning projektorn i fråga jobbar med, men det kan också vara så att man kan få bättre resultat om denna skalning görs redan vid bildkällan, som här. Mjukvaran är uppgraderingsbar men förvänta er dock inget kalibreringsmecka med denna HTPC. Handhavandet är nog tänkt att vara så enkelt och smärtfritt som möjligt, och det är precis vad det är. Är upplösningen och uppdateringsfrekvensen anpassad efter projektorn (el dyl.) så är det bara att köra igång. Fjärren är av modell "tuffare än genomsnittet" och fungerar fint efter lite inlärning. Projektor och DVD-tillverkare borde ta lärdom - så här skall alla fjärrar se ut - minst!

Biolika jättebilder
Vad händer då med bilden kontra en DVD-spelare modell större? Ja till att börja med så faller en hel del inställningsmöjligheter hos projektorn bort via RGB-signal. Färgmättnad och aktivering av projektorns progressiva krets (DCDi) är ett par exempel på funktioner som inte är tillgängliga med denna anslutning. Här sköts det mesta på automatik och det enda du ”behöver” göra är att justera ljus och kontrast på bildåtergivaren. Vi vill inte garantera att alla kommer att finna denna HTPC som ett bättre köp än en motsvarande klass på DVD-spelare, för det lär nog vara en smakfråga. Personligen gillar jag bilden då den i princip är en kopia av den man ser i en god biosalong. Bilden är nämligen av en något mjukare karaktär än vad vi är vana vid och det är därför omöjligt att se överskärpa i bilden som till exempel konturskuggor, trappstegskonturer och dylikt. Bilden är väldigt mjuk och fin. Färgskalan är perfekt och bildens högdagrar (ljusa toppar) hålls i kontroll utan överstyrdhet. Svärtan är som den skall vara med det lilla tillägget att PD-1100 visar en liten brist i hanteringen av lågdagrar ( detaljer i mörka scener), vilket kan ses via testprogrammet ”THX-Optimizer”. HTPC:ns interna scaler gör ett felfritt jobb med att skala bilden till den upplösning du behöver. Maskinens de-interlacer som skall göra bilden progressiv är bra, men om vi skall vara petigt ärliga så är Marantz-projektorns inbyggda de-interlacer från Faroudja (DCDi) något vassare. Men det är ju långt ifrån alla projektorer som har ett sådant chip i sig, så då kommer PD-1100:s de-interlacing väl till pass. Denna spelare lämnar en hög bildkvalitet som väl kan mäta sig med stora DVD-spelare, men det som gör den mest intressant är nog anpassnings- och uppgraderingsmöjligheterna som säkerställer en trygg framtid med eventuella kommande mer högupplösta DVD-format. En HTPC värd att kika närmare på med andra ord.

 

Kontakter & fjärr
På baksidan finner vi rejäla kontakter av BNC-typ (professionell standard inom bild) vilka ger RGB/HV (horisontell- och vertikal synk) samt en cinchkontakt (koaxial/RCA) för digitalt ljud till din förstärkare. Fjärren är av modell "tuffare än genomsnittet" och fungerar fint efter lite inlärning.

 

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Högtalare :
DVD-spelare:
Kablar:
Skivor:

     

Marantz VP-12S2
NHT Super One, Super Two & Audio Center 2
Pioneer DV-747
Supra
Diverse högkvalitativa inspelningar...

 

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O
O O O O
O O O O
O O O O O
O O O O


22/25