BigScreen, Plasmatest, december 2004

 

LG RZ-42PY10x

VÄRLDENS BÄSTA PLASMA!

Nu är det precis tre år sedan jag i HemmaBio-tidningen gjorde, då för tiden, Europas största samtidiga och jämförande test av plasmaskärmar. Utvecklingen sedan dess har verkligen gått framåt och idag finns skärmar som utan pardon sopar mattan brutalt med dem som var aktuella då, trots att de nya skärmarna kostar en bråkdel så mycket. Denna LG-plasma passerade jag av en slump på en mässa i Stockholm nyligen och efter endast ett mycket snabbt ögonkast så insåg jag behovet av att få ut denna maskin i media för att visa att du som konsument idag faktiskt kan köpa plasma med gott samvete, för här gör varenda krona det den skall. Denna plasma med XGA-upplösning till ”lågt” pris ger CHOCKERANDE bra bild!!!

© BigScreen Entertainment

Då ovanstående nämnda test gjordes, i december 2001, så kostade en normal plasma i storleken 42 tum (vilket är den storleken som räknas som normal ”mainstream-storlek” för en plasma, likt 29 tum för en traditionell CRT-TV) i runda slängar cirka 80-120 000 kronor. Den första generationen som såg dagens ljus 98-99 kostade ännu mer; hutlösa 200-250 000 kronor och endast snuskigt rika "idioter" (läs med ironi tack) köpte då också skärmar. Idag har vi nått fram till en prislapp på under 40 000, det vill säga under 1000 kronor per tum, och detta med en bildkvalitet som får den första generationens skärmar att se ut som industriellt avfall. Skulle man ta en skärm från den generationen och ställa bredvid denna skärm så skulle till och med en halvblind pensionär med minnen från förra sekelskiftet kunna se och förstå skillnaden mellan sten och diamanter. Nu kanske jag låter hård, men faktum är att de första generationernas skärmar var skit rent ut sagt, om man ställde dem i relation till vad de kostade. Du får en ganska fin bil för 250 000 liksom. NEC:s testvinnande skärm 2001; NEC PlasmaSync 42MP3 var den som då ansågs som klart bäst och bra var den verkligen, men knappast värd så mycket pengar som 80 000 kronor. Idag är NEC fortfarande en av eliten inom plasma, ihop med framför allt teknikens grundare Fujitsu (jobbar ihop med Hitachi), samt även kontrast- och svärtkungarna inom plasma; Panasonic. Detta är tre mycket bra leverantörer av plasmaskärmar och plasma-TV (inbyggd tuner), men ingen av dem har hittills visat upp en skärm som till så förhållandevis lågt pris som denna LG, ändå håller så smått overkligt bra bildkvalitet. LG är för övrigt en av de fem enda tillverkarna av plasmaskärmar. De övriga är just Fujitsu/Hitachi, NEC, Panasonic och Pioneer. Läs mer om plasmatekniken under ”Allt om Bild – Bildåtergivningstekniker”.

Snygg designmöbel & "element"
Att köpa en plasmaskärm har från början varit mer en fråga om design, inredning och smakfullhet vilket ger en känsla av lyx, även om själva bildens kvalitet inte alltid varit den bästa som går att få. Skärmarna sålde garanterat mest på grund av just detta. De som hade råd blev snart sugna på att kasta ut den stora tunga katodrörsklumpen av klassiskt TV-snitt till förmån för denna ”väggtavla” som en plasmaskärm i princip utgör. När nu LG kommer med en skärm som levererar så här pass bra bild för film så kan vi glädja er med att de också gör det i en snygg design. Denna modell – RZ 42-PY10x som har ett litet ”x” på slutet är lyxvarianten av den som med samma modellbeteckning i övrigt saknar x:et. Det enda som skiljer dem åt är att denna version har en ram runt bilden i svart glas, medan den andra har en ram i svart plast vilket gör att x-modellen ser mycket blankare och lyxigare ut. Utanför den svarta ramen löper ovan och under bilden en tunn matt silverfärgad kant som sluter upp med de två högtalarförsedda sidorna i samma finish. Silverfärgen bryter av mycket snyggt mot det svarta och matchar också det medföljande bordsstativet i samma silverfinish. Ett litet minus var vi på väg att ge för att stativet till viss del gör det knepigt att nå kontakterna enkelt, men med lite pill går det bra. Självklart gör sig skärmen dock bäst på väggen vilket också frigör rejält med golvyta i ditt hem. RZ-PY10 kan definitivt ses som en snygg designmöbel som utan tvekan lär passa fint i alla fräscha hem som önskar en stor och bra TV på väggen. Värt att nämna innan vi går vidare är dock att skärmen, liksom de flesta plasmaskärmar, har en liten fläktanordning som låter som en svag susning om det är knäpptyst i rummet. Inget störande direkt, men värt att nämna. Denna måste finnas där då skärmen blir ganska varm efter en stund och känns i princip som ett element på lagom mysvärme.

Kontaktspäckad med DCDi
Fjärrkontrollen är för en gångs skull snygg och passande ihop med skärmen. Härifrån sköter du snabbt och enkelt allting som kanalinställning, bildkalibrering och dylikt. Du kan också programmera fjärren att sköta andra komponenter. Knapparna på själva skärmen har man gömt under kanten nedtill så att de är lättillgängliga utan att ge synintrycksstörningar i den rena designen. Små upplysta symboler på skärmens högra sida talar om vilken ingång som är aktiv osv. Det ser mycket snyggt ut men det går även att släcka dem via menyvalet "Index On/Off. På baksidan av skärmen nedtill finner vi en helt komplett uppsättning anslutningar som täcker alla dina behov. Här finns allt; RCA-audio, kompositvideo, S-video, komponentvideo, SCART (3 stycken), VGA (D-Sub15), DVI samt självklart vanlig coaxial antenn då detta inte bara är en plasmaskärm, utan en plasma-TV. Serviceingång är som vanligt en 9-pinnars RS-232C. Dessutom finns det som det brukar göra på en vanlig TV en sidoplacerad uppsättning ingångar (komposit, S-video och RCA-audio) för snabb inkoppling av till exempel digitalkamera eller TV-spel. I manualen, som för övrigt är mycket tydlig och lättläst, framgår det att LG rekommenderar (liksom vi alltid gjort) att använda komponentvideoingången för DVD och SCART-kontakt för VHS-video. Varför det? – jo för att en DVD lagras i komponentvideoformat (YCbCr) medan en VHS lagras i RGB-format nedkonverterat till kompositvideo. Och bäst (analog) bild från DVD ger också komponentingången (speciellt progressivt) som endast kan toppas av den heldigitala DVI-ingången eller VGA-signal från en PC. Det kan absolut inte finnas någon ingång på denna skärm som du saknar! Och som en bonus så har LG också implementerat ett Faroudja DCDi-chip för att ta hand om de-interlacing oavsett vilken signal du tar in. Funktionen kan aktiveras eller avaktiveras (varför man nu skulle vilja det) genom menyvalet "Cinema" On eller Off.

XGA-plasma till chockpris!
Att denna skärm kostar ”så lite” (för en plasma) som cirka 35 000 kronor inklusive moms i riktpris, är helt otroligt då man fortfarande kan få betala mer för en lågupplöst VGA-plasma om man inte har ögonen med sig. Att skärmen har XGA-upplösning (1024 x 768) vilket är en 4:3-upplösning och inte WXGA (1366 x 768) som är en 16:9-upplösning är något som säkert kommer förbrylla många. Det beror på att man inte lyckats göra plasmacellerna tillräckligt små för att få in 1366 på bredden i en 42-tummare. Istället har varje bildpunkt som består av tre RGB-pixlar en konstellation som är något rektangulär för att bilda 16:9-formatet. Men jag kan också intyga att du inte kommer se någon skillnad med ögonen. Skillnad nedåt i upplösning kan man dock se EXTREMT tydligt, vilket LG också har hjälpt oss att visa med två mycket tydliga fotografier som i närbild jämför en VGA-plasma med en XGA. Se bilder i botten av testet!

5000:1!!!
Kontrastvärden är något som industrin börjat använda som vapen i marknadsföring och olika tillverkare fullkomligen pinkar på varandras ben med det ena höga värdet efter det andra. Detta gäller såväl plasma som projektorer. Att denna skärm skulle ha 5000:1 i kontrast är dock INTE på något sätt svårt att tro, om man utgår från de värden som andra anger. Panasonic har länge legat etta i detta race med skärmar på 4000:1. Jag har sett dem och de är onekligen skarpa, dynamiska och kontrastrika med mycket bra svärta, men inget har bränt till så hårt i mina ögon som denna LG-plasma. Svärtan är kanske inte fullt så djup som på Panasonics bästa skärmar utan kan här bäst jämföras med DLP-projektion i HD2+-klass, men ljusstyrkan är flera snäpp starkare och det gör att med nästan lika bra svärta och betydligt starkare ljus följaktligen får ett större kontrastomfång, och det var just kontrasten som fick mig att uppmärksamma denna modell. Detta parat med upplösningen och priset gör RZ-42PY10 till en ledare idag! Kontrasten på denna skärm är nästan sjukt hög och det ger en bilddynamik som får en att snudd på ramla baklänges.

Mycket enkelt handhavande
Moderna saker behöver inte vara komplicerade, vilket LG ger prov på här. Att ställa in TV-kanalerna på denna skärm är en barnlek. Du söker, skärmen hittar, du väljer sifferplats, namnger och lagrar. Hur enkelt som helst! Går vi till det kanske roligaste – att ställa in bilden så optimalt det bara går (för DVD) så ser vi snabbt att denna skärm ger en lagom mängd funktioner för att trimma bilden, utan att göra jobbet alltför tidskrävande eller svårt. PSM står för ”Picture Status Memory” och är helt enkelt några förval för hur man kan ställa in ljus, kontrast, färg och skärpa. Läget Dynamic är mycket hård och färgstark, läget Standard är mer normal och lagom kaxig medan läget Mild är lite för blek och försiktig. Vi valde självklart det fjärde läget; User – där man själv får ställa in och lagra sin kalibrering av nyss nämnda aspekter. Vi återkommer till värdena vi kom fram till. Funktionen XD är något som faller under LG:s egen teknik ”Digital Reality”. Ofta är funktioner med flashiga beteckningar och namn mest larv som inte gör något nämnvärt för bilden, bara marknadsföringen – men för en gångs skull så kan tillverkaren slå sig för brösten och säga ”-Titta vad jag gjorde”, för XD ger ett bra lyft för bilden, oavsett bildkälla. Med XD aktiverat för man mer kontrast genom skarpare gammakurva samt vassare skärpa. Det framgår inte vad förkortningen står för (Xtra Dynamics kanske?), men XD rekommenderas hur som helst! Färgtemperatur är den sista av de lite mer ”avancerade” inställningarna du kan mecka med. Funktionen heter här CSM och kommer också utan förkortningsförklaring (Chroma Separation Mode?). Här kan du i alla fall välja mellan Cool, Normal, Warm eller User. Temperaturen verkar stämma på dem alla och den blåvita Cool är definitivt kallare än Warm med sina gulröda toner. PY10 har precis som LG:s DLP-projektor JT92, lite lätt problem med grönstick, men det är lätt fixat med vitbalansen som du kommer åt under User. Här tonade vi ned grönsticket till obefintlighet genom att ändra till: R: 0, G: -15 och B: +10. Resultatet blev med beröm godkänt. Färgerna är nu mustiga, fylliga och dynamiska utan att sticka i grönt. Fleshtone är ytterligare ett val i fyra steg för att ändra hudtoner. Skillnaderna är dock så subtila så de knappt syns, men vi valde läge 1 i alla fall.

Inbyggd tvättmaskin
Skärmen har också en del funktioner för att ”tvätta” bort inbränningar som kan uppkomma av kontrastrika statiska bilder. Dessa försvinner dock oftast relativt snabbt inom 30 sekunder till någon minut, även om man inte kör dessa ”tvättprogram”, men det är bra att dem finns där ändå. Alla plasmaskärmar har detta mer eller mindre stora problem, men det är bara i helt svarta bilder man ser dem, och som sagt, de försvinner snabbt av sig själva. Ett annat vanligt problem är det jag kallar ”halvtoner” (lånat från tryckindustrin) där det ibland kan se ut som att skärmen inte har tillräckligt många toner av varje färg, eller grader av gråskala för att skapa riktigt mjuka färg- och ljustoningar. Detta syns och märks dock sällan och mest i just speciella scener med mycket av en och samma färg, som till exempel en tecknad film. Detta är inte heller något som kan belastas LG eller någon annan tillverkare, för alla har dem detta problem och alla jobbar dem på att ta fram nya lösningar. Nackdelarna på denna skärm är för få och för svaga för att hota allt det goda!

Bild i bilden
PiP eller ”Picture in Picture” är nu ett gammalt påhitt som tillåter att man på samma TV kan se två program samtidigt. Om du nu skulle ha det soffpotatisproblemet så kan du snabbt fälla in en PiP-bild som en 8-dels bild zoombart upp till en 4-dels bild. Du kan välja position för den extra mindre bilden samt även välja att den skall vara mer eller mindre genomskinlig. Galet, men tufft!

Fett ljud!
På ljudsidan behöver LG inte heller skämmas då PY10 levererar fylligt och bra TV-ljud som kommer passa så gott som alla som inte vill satsa högre på lösa ljudkomponenter. Funktionen SSM (Sound Status Memory) är ett minne för olika ljudlägen som skall passa för just film, musik eller TV. TruSurround XT från SRS är ett ljudläge som känns igen från datavärlden och kanske kan vara tufft för dig som vill spela dataspel på denna skärm. Vi valde dock läget User även här så vi kunde fläska på med mer bas och balansera diskanten så den ger så lite distorsion som möjligt. Detta låter riktigt bra för att vara en platt TV! Finessen AVL (Auto Volume Leveler) är en MYCKET välkommen funktion som kan råda bot på problemet med olika ljudnivåer mellan olika TV-kanaler och framför allt mellan TV-program och de fruktansvärt enerverande reklamavbrotten. Speciellt dem med en skinande tysk familj i sepiafärgat ljus som springer runt i sitt perfekta hus med sina perfekta barn och glufsar i sig tonvis med choklad medan de dubbas totalt opassande till svenska. Eller varför inte den överspacklade 19-åriga fotomodellen som skall föreställa 3-barnsmamma och som vrålar något om hur överlägset tvättmedel X är mot tvättmedel Y, eller sminkreklamen, osv… Alla dessa hån mot TV-tittarens intelligens presenteras ju inte bara 15 gånger på en timme utan också oftast i flera decibel högre ljud än själva TV-programmet man vill se vidare på. Så tack för LG för AVL!

TV-bilden
Har du gammal vanlig analog TV-mottagning som jag själv har, så kan du tyvärr inte räkna med särskilt bra TV-bild. Att förstora en analog TV-signal med 576 suddiga linjer, allt brus och alla typer av störningar som finns där, till XGA-upplösningens 1024 x 768 punkter, blir inte bra. Skall du primärt ha din plasma som en TV och detta via ett analogt nät, så är det bättre med en lågupplöst skärm, för att skala upp en signal för mycket är som att blåsa upp en påse hundskit. Skit in – skit ut som det heter, och här spelar det ingen roll att skärmen i övrigt är så grymt bra. Undvik analoga TV-signaler om du kan! En digitalbox lär lyfta TV-bilden REJÄLT! Bildbetyg: 2

DVD-bilden via interlace komponent (YCbCr)
Bilden här har som sagt ett litet grönstick som lätt tas bort enligt ovan, så därför ser vi det inte som ett problem. Skärpan är av toppklass med endast en lätt konturskugga som syns om man sitter inom 1,2 meter från skärmen (vilket är alldeles för nära). Bilddynamiken med den skyhöga kontrasten förtrollar oss med total kontroll över högdagrar och allt ser mer eller mindre underbart ut inom de analoga ramar vi är vana vid från en DVD-spelare med komponent. De värden vi fann optimala var: Contrast 100, Brightness 55, Color 45 och Sharpness 50. Bildbetyg: 4+

DVD-bilden via progressiv komponent (YPbPr)
Här får bilden ytterligare en knuff jämfört med interlace-komponent. Via progressiv signal får man ännu lite mer tryck i dynamiken, färgerna blir tätare och mustigare och skärpan ökar med mindre brus och konturskuggor. Bilden är helt enkelt som innan fast med lite mer snärt och sting som för den närmare den helt digitala DVI-bilden samt den perfekta analoga bilden via RGB från en dator. De värden vi fann optimala här blev: Contrast 100, Brightness 60, Color 45 och Sharpness 60. Bildbetyg: 5-

DVD-bilden via SCART (RGB)
Här har bilden ett lite tydligare stick av grönt, som dock tas bort lika enkelt som jag nyss nämnde. Bilden via SCART (RGB) är mjukare med mindre detaljupplösning och sämre skärpa men också med mindre konturskuggor. Komponentbilden ger överlag en bild med mer tryck och dynamik, men det är säkert en smaksak om huruvida man föredrar komponent eller SCART eftersom denna bild också kan ses som mjukare med mindre brus. Värden här blev hur som helst: Contrast 100, Brightness 63, Color 45 och Sharpness 60. Bildbetyg: 4

DVD-bilden via DVI
Byter vi DVD-signal till DVI så kommer vi in på ett tristare kapitel. LG bytte denna skärm tre gånger utan att vi fick ordning på DVI-bilden som tappar kontakten med DVD-spelaren. Tre olika skärmar testades; skärm 1 klarade DVI under korta stunder innan signalen dog. Skärm 2 fick ingen kontakt alls och skärm 3 kunde hålla en DVI-signal i flera minuter, men tappade kontakten den med efter en stund. En annan observation var också att bilden låg för långt till höger i rutan när den väl syntes? En teori är att DVI via PC fungerar då det i manualen är porträtterat så, men ingen av oss förstår varför man inte skulle kunna ta in DVD-spelar-DVI här. LG håller med och kämpar febrilt för att lösa problemet. Fabriken i Korea jobbar dygnet runt och ingen kunde egentligen förstå hur det kunde vara så här knasigt. MEN… det är faktiskt inte hela världen då det finns ett alternativ som ger lika bra bild med analog överföring. Det är RGB via VGA från en PC. Vi saknade möjlighet att testa DVI från PC under testet, men vi kan förhoppningsvis återkomma till detta senare. DVI-bilden, under de korta stunder vi såg den, var i alla fall underbar. Skärpan här är ÖVERLÄGSEN och alla tendenser till konturskuggor är som bortblåsta. Skärmen tar emot 480/576p, 720p och 1080i, med bästa bild på 480/576p och 1080i. Bilden är rätt inställd full av rejäl dynamik, tryck och brusfri skärpa! Om LG bara kan få den att stanna kvar i rutan så vore det topp! Men som sagt, en lösning kommer inom kort – det är givet! Värden för bästa DVI-bild blev: Contrast 85 (mer överslagskänslig här än vid analoga bilder), Brightness 51, Color 45 och Sharpness 58. Bildbetyg: 5

DVD-bilden från PC (RGB)
Din PC visar vägen till Nirvana! Det är nämligen här den bästa bilden (ihop med DVI) finns! Och här funkar allt klockrent förutsatt att du har en snabb dator med bra grafikkort. Själv sitter jag på en medioker AMD AthlonXP 2,0 GHz med 512 MB DDR-RAM och ett Creative GeForce 4 Ti4800. Det räcker för maximal bildkvalitet, men dessvärre orkar inte min dator driva filmen helt utan ryckighet emellanåt, men detta är alltså inget problem om man har en nyare snabbare dator. Med denna bildöverföring kan du också ändra bildens position på skärmen (uppåt, sidorna och nedåt) vilket ger en extra kontroll som de andra ingångarna inte har. I övrigt är bilden här faktiskt exakt lika bra som via DVI, trots att det är ett analogt format. Det finns helt enkelt inte ord att förklara hur bra bild det är, så lita bara på oss när vi säger att denna skärm, rätt använd, kommer att kunna konkurrera ut det mesta på marknaden! Bildbetyg: 5+

Världens hittills bästa plasma-bild!
Skulle jag poängsätta bildens kvalitet från DVD via de olika ingångarna ovan skulle det som sagt bli som följer; Komponent: 4+, Progressiv komponent: 5-, SCART: 4, DVI: 5 och RGB från PC: 5+! Jag har sett många plasmaskärmar i mina dagar. Inte lika många som projektorer, men tillräckligt många för att inse när man hittat en skatt, och går du i köptankar att skaffa en plasma så kan jag utan att tveka rekommendera dig att lägga dina slantar på detta utmärkta exemplar med fantastiskt bildkvalitet för DVD och digital-TV. Var annars kan du få XGA-upplösning med 1000 candelas ljusstyrka och ett kontrastomfång på 5000:1 förpackat i en snygg design för endast 35 000 kronor inklusive moms? Jag har även sett PY10 körd med HDTV-material och då var bilden så bra att jag inte ens tänker försöka klä det i ord. LG RZ-42PY10 leder nu plasmaligan med stor marginal! Kopplar du dessutom in din nya PC så når du bildhimlen!!! SE DEN, KÖP DEN & NJUUUT! Detta är en sann referensprodukt!

 

 

Kontakter:
Här finns allt; RCA-audio, kompositvideo, S-video, komponentvideo, SCART (3 stycken), VGA (D-Sub15), DVI samt självklart vanlig coaxial antenn då detta inte bara är en plasmaskärm, utan en plasma-TV. Serviceingång är som vanligt en 9-pinnars RS-232C. Dessutom finns det som det brukar göra på en vanlig TV en sidoplacerad uppsättning ingångar (komposit, S-video och RCA-audio) för snabb inkoppling av till exempel digitalkamera eller TV-spel! DVI strular, men LG lovar en lösning inom kort!

 

 

Knappar:
Knappsatsen är snyggt dold under skärmens underkant!

 

 

Fjärr:
Fjärrkontrollen är för en gångs skull snygg och passande ihop med skärmen. Härifrån sköter du snabbt och enkelt allting som kanalinställning, bildkalibrering och dylikt. Du kan också programmera fjärren att sköta andra komponenter.

 


PLUS
+ Högsta kontrasten idag på 5000:1!!!
+ Ljustycket på 1000 candela!!
+ Mycket bra plasma-svärta!
+ Mustig färgåtergivning!
+ Oslagbar skärpa via PC!
+ Makalös bilddynamik!!!
+ Enkelt handhavande
+ Faroudja DCDi
+ Snygg design
+ PRISET!!!


MINUS
- Ej helt fungerande DVI!
(LG jobbar på det!)
- Halvtonstoningar
(Gäller alla plasmor!)
- Ej CRT-svärta
(Gäller alla plasmor!)
- Risk för inbränningar
(Gäller alla plasmor!)
- Fläkt (Gäller de flesta plasmor!)


OMDÖME
Kort & gott: -Världens hittills bästa plasma-bild för film på DVD! Koppla in din PC och nå bildhimlen!!! Denna plasma har så bra bild så det knappt går att beskriva i ord… SE DEN, KÖP DEN & NJUUUT!! :)

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
PC:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

AMD AthlonXP 2GHz, 512 MB RAM, GeForce 4 Ti4800
Denon DVD-A11
Supra
Star Wars epII, Sagan om Ringen & Sagan om de Två Tornen – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Ljusstyrka:
Kontrast:
Videoprocessor:
Fläktljud:
HDMI:
DVI:
Komponent:
SCART
Text-TV
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
Plasma (Flatron HD)
16:9
1024 x 768 (XGA)
1000 Cd/m²
5000:1 (Full On/Off)
Faroudja DCDi
Uppgift saknas!

Nej
Ja
Ja
Ja, x3
Ja, 2400 sidors minne
BHD = 1216 x 630 x 96 mm
38 kg
2 år
35 000 kronor
LG: 08–566 415 00
www.lgenordic.com

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
TV (analog):
DVD (YCbCr):
DVD (YPbPr):
DVD (SCART):
DVD (DVI):
DVD (VGA):
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O O

O O O O O
O O
O O O O +
O O O O O (–)
O O O O
O O O O O
O O O O O (+)
O O O O
O O O O O

45,5/50


 

EXTRA
Här nedan kan man med fotografier i närbild tydligt se skillnaden mellan en plasma med VGA-upplösning (480 rader) kontra en med XGA-upplösning (768 rader)...

 

Bild 1: VGA-upplöst LG-plasma...

 

Bild 2: XGA-upplöst RZ-42PY10x!... :)