BigScreen, DVD-spelartest, okt 2006

 

Pioneer DV-989AVi

NÅGOT AV EN BESVIKELSE?

Denna ganska negativa recension kom till av en slump då jag som driver denna sida (läs hobbyverksamhet på nattetid) sålde vår referens-DVD-spelare – bildkällan Denon DVD-3910, i väntan på den nya DVD-3930. Under tiden tänkte jag att vi kunde passa på att nyttja och testa Pioneers nyaste värsting, då Pioneer tidigare alltid bringat mycket god kvalitet i just CD- och DVD-spelare. Men ack så fel del blev denna gång. Reaktionerna på detta kommer säkerligen att bli starka då många, liksom jag, alltid trott på Pioneer som tillverkare – men… vi är inte här för att skaffa vänner, utan för att skriva vad vi och jag tror på... från en konsument till en annan. Förmodligen kommer problemen åtgärdas med ny mjukvara, eller ny modell. Pioneer har ju verkligen inte direkt ett dåligt rykte...

© 2006 BigScreen Entertainment

Innan någon blir för uppjagad, så vill jag dock starkt poängtera att ingen av oss, varken jag eller mina panelmedlemmar och medarbetare på sajten, har i och med detta tappat tron på Pioneer som tillverkare! Företaget har en oerhört gedigen historia inom CD- och DVD-spelare och på senare tid framför allt plasmaskärmar där de ses som en av de absolut bästa och ledande tillverkarna med oerhört bra kvalitet. Jag har själv använt mig av flertalet DVD-spelare från Pioneer som referens-bildkälla under åren, och en panelmedlem använder för övrigt en DV-686 med lysande resultat i sin mycket påkostade hembio. Just denna DVD-spelare/modell är nog bara en ”stroke of bad luck” när det gäller vissa komponenter. Men faktum kvarstår att man snabbt märkte en nedgradering i bildkvalitet från Denon DVD-3910 och maskinen tingar ändå kring 12 000 svenska riksdaler, så för det priset får det inte se ut så här idag… jag beklagar Pioneer, men ni måste nog revidera denna modell eller i alla fall titta på ny mjukvara kanske? Det är också en smula ”skrämmande” då det är många andra tillverkare som (vad vi vet) köper en hel del OEM från Pioneer när de tillverkar sina motsvarigheter. Och med buggar som dessa så känns det inte så lovande för de sista ”normala” DVD-spelarna innan HD-invasionen kommer framöver. Det är självklart lite tråkigt att första gången som Pioneer syns i en officiell recension på BigScreen så blir det med så här lamt resultat, men i min karriär i övrig media (tidningar) så har jag haft mycket god kontakt med företagets produkter, som sagt. Nu till detaljerna…

Metallfinish som vanligt
Den klassiska 90-tals looken lever än – det är silver och grått, det är blankt och färglöst, men det passar självklart ihop med allt annat som bär denna icke-färg. En smaksak som vanligt givetvis. Baksidan är av den vanliga blygsamma sorten med ”en av varje”-konceptet, bortsett från dubbla S-video som inte är så ovanligt, men vem använder S-video idag? Dubbla YPbPr eller dubbla HDMI hade varit kraftigt bättre, men det saknar även Denon-maskinen i och för sig. Fronten bjuder dock på en nyhet för oss; en knapp för direkt-switch mellan interlace (i) och progressive (p) för komponentsignalen. Detta är oerhört mkt bättre än den bakom flera knapptryckningar via OSD-menyn gömda motsvarigheten hos Denon 3910. En annan mycket bra detalj och funktion som dessutom bidrar till ett tjusigt intryck är den starkt rödlysande stora ”HDMI”-loggan på displayen som tänds när en HDMI-mottagare är aktiv. Och det bästa är att detta går helt automatiskt. Man behöver alltså inte aktivera eller avaktivera HDMI i DVD-spelaren utan det räcker med att trycka på signalväljaren på din projektor, eller liknande så tänds HDMI på spelaren och signalen aktiveras. På samma sätt slipper man stänga av HDMI utifall man behöver se på progressiv signal via komponent. Detta är också omöjligt på Denon DVD-3910 där man blir helt utan bild på HDMI/DVI utifall progressiv matning är aktiv. Inte för man kanske byter signal flera gånger om dagen om man inte driver verksamhet som våran, men ändå. Användarvänligheten just här är på topp. Som en sämre kontrast till detta så måste man dock gå via den fula OSD-menyn i 989 för att byta till annan upplösning (480p/576p/720p eller 1080i) i den digitala ut-signalen. På Denon-spelaren gör man detta med en knapp via fjärrkontrollen istället. Apropå fjärren så känns 989:ans fjärr precis som alla tidigare från Pioneer och konceptet fungerar mycket bra. Men när får vi se belysta knappar tro?

The good, the bad & the ugly!
Vi går vidare direkt till intrycken. Jag hade precis lämnat min Denon DVD-3910 till en mycket trevlig musikintresserad köpare när denna Pioneer kom levererad dagen efter, i väntan på den nya Denon DVD-3930, så eventuella skillnader i beteende från vår nyaste referensprojektor; Sharp XV-Z3000 skulle märkas snabbt – och det gjorde dem! Den första signalen som gick igång var HDMI eftersom detta är den signal som ger bäst bild på Z3000 hos oss. Det första jag lade märke till nu var skillnaden i skärpa. Min första tanke var; nu har någon pillat på projektorn lins, men efter snabbkontroll med projektorns meny som visade sig vara lika skarp som innan, så stämde inte detta. Det var alltså en märkbar försämring i den digitala skärpan i filmen från discen. Nästa skillnad blev färgåtergivningen som nu kändes på sina ställen ”okontrollerad” och ”överdriven”, kalla det en aning ”pastellig”. Framför allt så upptäckte jag till min oerhört stora förvåning tendenser till den gamla fruktade ”kroma-buggen” som var vanlig i äldre DVD-spelare, där färger, speciellt rött kan bilda ”block noise” i sina toningar. (Se testet av gamla Sony VPL-HS10 för info om detta). Sedan har vi också ett STORT problem med progressiva signaler via komponent som inte fungerar ALLS om man inte aktiverar en speciell funktion i menyn, med samma namn som tillverkaren av de-interlacing-chippet; "PureCinema". Känner man inte till detta eller fördjupar sig i manualen så får man precis lika mycket de-interlacing-artefakter med progressive aktiverat eller ej (via knappen på fronten). Men med menyfunktionen PureCinema aktiverad så går det att få progressiv signal ja, men det ser inte alls lika klockrent ut som med Denon 3910? Och visst är det konstigt att man över huvud taget kan stänga av denna funktion? Byter man mellan interlace och progressive så ser man i alla fall skillnad nu, men det ”glitchar” (glappar) dock ibland och rörelser ter sig inte lika ”rock solid” (ursäkta all svengelska, men ibland saknar vårt språk slagkraftiga ord) som hos 3910. Överlag så är komponentbilden väldigt brusig både med interlace som progressive, och man får känslan av diverse småfel här och där i bilden. Skillnaden är extra märkbar när man är van med att se utvalda filmsekvenser på ett sätt, som sedan visar sig sämre fast man inte ändrat bildåtergivare, utan källa (ganska elementärt, eller hur). Skärpa och rörelser är de områden som lider mest i jämförelse. HDMI är den enda signal som går att nyttja med skapligt bra betyg när det gäller denna spelare. Den bilden är värd en svag 4:a, men komponentbilden endast en svag 3:a. Utan PureCinema blir det en svag 2:a, om vi nu skall leta betyg på allt.

Märklig maskin
Vi har flertalet funktioner utöver PureCinema för att mixtra med bilden, men jag anser inte att man skall behöva det i en god DVD-spelare i denna klass. Man bör få en extremt bra utgångspunkt som man kanske kan ändra en smula efter sin övriga utrustning utifall man anser det nödvändigt, men på 3910 så föll alla våra trimningsförsök tillbaka till normalläget hur ofta vi än lekte med dem. En bra DVD skall vara bra som den är och det är hos återgivaren man skall göra justeringarna anser jag. Fast alla lär väl inte dela den uppfattningen kanske. Hur som helst så är 989 en spelare som kommer med Pioneers imponerande flagga bakom sig och det gör nog att många kommer att köpa denna enhet just därför, och som sagt, de har nästan alltid tidigare imponerat väl efter marknadsläget då och för närvarande har de bland de bästa plasmaskärmar som finns på marknaden. Men denna DVD-spelare är inte en av de bästa DVD-spelarna. Den är helt ok, men presterar inte vad den kostar enligt oss. Jag kommer säkerligen att bli smått hatad av många för denna recension, men som sagt – BigScreen är till för att förmedla intryck från vana konsumenter till ovana/intresserade och jag skulle tyvärr inte kunna rekommendera någon att lägga 12 000 kronor på just denna maskin med gott samvete. Jag beklagar…

 

 

Kontakter:
Baksidan är av den vanliga blygsamma sorten med ”en av varje”-konceptet för bilden, bortsett från dubbla S-video som inte är så ovanligt, men vem använder S-video idag?

 

 

Fjärr:
Fjärren känns igen från alla tidigare Pioneer-modeller och konceptet fungerar mycket bra. Snabblärd, "skön" och funktionell. Men när får vi se belysta knappar tro?

 

 

PLUS
+ Frontknapp för interlace/progressive
+ Automatisk HDMI-aktivering
+ Kan köra progressivt utan att behöva
stänga av HDMI manuellt


MINUS
- Skärpan
- Färgskalan
- De-interlacing
- Priset!


OMDÖME
En tillfällig liten grop i Pioneers annars mäktiga resumé? Kort sagt är denna spelare inte av samma kaliber som Pioneers tidigare spelare, och än mindre Denon DVD-3910. Skärpa, färger, de-interlacing och brus är något som bör jobbas på. Vi är förvånade men önskar givetvis lycka till med eventuell firmware-uppgradering. De som tvivlar på våra intryck kan också skaffa sig ”second opinions” från amerikanska DVD Secrets test av DV-79AVi som den heter i USA (deras fullständiga namn är ”Secrets of Home Theater and Hi Fidelity”). Secrets extremt professionella genomgång och som alltid extensiva testutförande stärkte vår uppfattning som initialt tolkades som fel på just detta ex. Förhoppningsvis går detta att ordna med mjukvara, men om inte så kommer säkert Pioneer ta åt sig av kritiken i den takt den eventuellt växer, så nästa modell kommer tillbaka på banan… Pioneer behöver ju inte skämmas med sin historia bakom sig.

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Region:
Bildformat:
Ljudformat:
D/A - bild:
D/A - ljud
De-interlacer:
HDMI:
Storlek:
Vikt:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
2
PAL/NTSC:
Samtliga + DVD-Audio & SACD
okänd 14 bit/108 MHz
Burr Brown™ (modell okänd) 24 bit/192 kHz

PureCinema™ Progressive (modell okänd)
480p/576p/720p/1080i
BHD = 420 x 119 x 337.5 mm
9 kg
12 000 kronor
Pioneer Scandinavia: 08-609 91 00
www.pioneer.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

BETYG
Design:
Anv. vänl:
Bild:
Fjärr:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O
O O O O
O O O
O O O O
O O


16/25