BigScreen, test, plasma-TV, januari 2008
Tillbaka till Arkiv: Övriga tester

 

Pioneer PDP-LX508D

KUNGEN AV PLASMA!

Efter att ha spenderat ett par veckor över Jul och Nyår 2007 med detta underverk till plasma-TV, så kan vi bara konstatera att detta är solklart en helt ny generation inom plasma! Fram tills ganska nyligen har plasma haft svårt med framför allt ett problem – toningar i svart. Det vill säga bildinformation i lågdagrar. Ett annat problem har varit svärtbotten. Pioneers nya KURO-serie råder bot på båda dessa problem, och lyfter plasmatekniken tillbaka till den plats den hade när den fortfarande såg till att LCD inte växte sig för stark. Är det något Pioneer kan, så är det plasma! Detta är utan tvekan den bästa plasmaskärm vi sett någonsin!

© 2008 BigScreen Entertainment

AKTUELLT: Releasen av vår nya modernare hemsida drar sig allt närmare. I väntan på denna bjuder vi på en färsk och banbrytande plasmaskärm/TV från Pioneer...

STORT TACK: till Gefen för sponsringen med HDMI-splitters för shoot-out med Samsung!

Jag har vid några tillfällen fått frågan: ”Hur kan ni veta att den skärmen (eller vad det nu kan vara) är den bästa på marknaden?”. Svaret är, det vet vi självklart inte till 100%, men vad vi går på är följande. BigScreen försöker alltid närvara vid alla pressvisningar och mässor i branschen och då är det naturligtvis upp till leverantören att visa upp sina produkter på ett så bra sätt som möjligt. Detta innebär att om leverantör X visar upp sina, som i detta fall skärmar, med dåligt material, dåliga inställningar och dålig miljö så kommer inte skärmen att fånga vår uppmärksamhet. Det vore en helt orimlig uppgift att testa ALLA modeller av plasma- och LCD-skärmar på marknaden (på grund av logistikproblem med storlek på emballage). Vi går istället efter de intryck vi får på dylika tillställningar och beställer sedan hem apparater för test baserat på våra intryck därifrån. Vi väljer följaktligen produkter som alltså ser mycket bra ut på visningsstället. Detta för att förmedla bra köp till våra läsare. Med mindre produkter som är lättare att masshantera, som projektorer, är det lättare att ”testa allt”, och därav kan vi också peka ut de mindre bra köpen. Men i de fall det rör sig om skärmar så är det flesta utvalda modeller av mycket bra, till extremt bra kvalitet, för att ”förtjäna” vår uppmärksamhet och tid. Självklart kan det dock hända att en maskin som såg väldigt bra ut vid visningen, kanske inte riktigt håller samma klass vid ett noggrant test, men i regel blir vi inte besvikna vid närmare granskning. Denna Pioneer-skärm, som är en direkt uppföljare till den kritikerrosade PDP-5000EX, är ett exempel på en skärm som bara kan kläs med superlativ! Den största nyheten med 508 är dess höga kontrast som är specificerad till hela 20 000:1 – en siffra som relativt andra modeller verkar stämma bra. Detta stora kontrastomfång har självklart sin grund i den mycket djupa svärtbotten som denna 8:e generation plasma från Pioneer klarar av. Pioneer själva menar att detta är den djupaste svärta som någonsin producerats av en plasmaskärm, och har också valt att marknadsföra serien under namnet "KURO", som betyder "svart" på japanska. Självklart pratar vi också Full HD!

Snyggt och propert!
Pioneer är en av de få tillverkare som tillverkar plasmaskärmar själva i egna fabriker. Sådant är alltid förenat med respekt anser vi. Företaget har också alltid haft en stilren, enkel och fräsch design, som finns kvar även i denna alldeles färska serie. Ramen är superblank och helt fri från ojämnheter, som till exempel kan ses ofta på Samsungs skärmar. En blank yta som är ojämn och bucklig ser ganska billigt ut, men är den helt slät som på denna Pioneer, så ser det enbart lyxigt, fräscht och exklusivt ut. Den stora nackdelen dock är fingeravtryck. Det spelar ingen roll om du har diskat händerna med Yes i 50-gradigt vatten – det blir ändå fingeravtryck vid minsta touch på TV’ns ram. Så var rädd om putsduken (som följer med). Var också försiktig när du putsar då denna typ av plast blir extremt lätt repig av smutsiga dukar. En annan nackdel är att denna typ av plast också agerar som en superstark magnet för damm, så du kommer snabbt att märka att din blanka fina skärm blir allt mattare av det tunna dammtäcket. Trevligt är det dock att konstatera att 90-talets vidriga silverfinish numera verkar ha dött ut helt? Både konsumenter och tillverkare verkar ha greppat att tidlös svart slår ”modern” silver på fingrarna när som helst – i alla fall i längden. Svart passar helt enkelt ihop med vad som helst, men det gör inte silvergrå, så stort plus för att marknaden svingat tillbaka till klassisk svart så gott som överallt inom dessa produktkategorier.

Ej komplett?
Den största omedelbara svagheten med denna skärm är avsaknaden av inbyggda högtalare. Jag är fullt med på att man skippat sidoplacerade högtalare på grund av en önskan att hålla en ren design, men det skulle i ärlighetens namn inte alls vara svårt att bygga in högtalare som inte syns. Det behöver inte vara något hifi-ljud, men något enkelt hjälpligt ljud är ändå bättre än inget alls. Men Pioneers designers har tydligen utgått ifrån konceptet att den konsument som handlar en TV i denna klass kommer tveklöst att koppla in den till en extern ljudutrustning. Rent estetiskt har de rätt, men inte logiskt. Jag ser det personligen som en stor brist att 508’an saknar ljud helt, och om man nu inte vill använda en extern anläggning utan bara använda 508 som en komplett TV – ja då blir det till att punga ut några tusen extra för ett par ”tillhörande” högtalare. I samband med detta test såg vi till att beställa hem dessa av Pioneer, då vi gärna vill bedöma TV’ns ljud också. En annan sak som också måste köpas extra, och som kanske är ännu mer frapperande att det saknas som standard, är bordsstativ. För cirka 2000 kronor får du det i samma pianolack som själva skärmen, men om du nöjer dig med plastig mattsvart, så kommer du undan med cirka 1100 kronor. För en skärm som kostar så extremt mycket som 50 000 kronor så anser i alla fall vi att Pioneer skulle ha bjudit på både högtalare och stativ. De högtalare vi valde (standard-stereopar "S60") kostar för övrigt också kring 2000 kronor. Så med någorlunda snyggt stativ och högtalare så pratar vi alltså hela 54 000 kronor – ett ganska tilltaget pris idag för en plasma-TV, även om den är 50 tum stor. Speciellt med tanke på att stativet inte ens är roterbart. Men i övrigt, rent prestandamässigt, så flyger nästan LX508 i cirklar runt konkurrensen.

Snygga ikoner
Att komma igång med LX508 är en barnlek. Till och med menyikonerna är snygga och hjälper även den minst läskunnige person att hitta rätt. Dessutom har så gott som samtliga menyval en tillhörande pedagogiskt beskrivande text på 2-3 rader som talar om exakt vad funktionen är till för – mycket trevligt! De flesta som köper en platt-TV idag, oavsett om det är en LCD eller plasma, lär också ha tillgång till en digitalbox med allehanda kanaler. Som de flesta också vet så är det med en sådan bara att plugga in SCART-kabeln och tuta och köra så att säga, så kanalinställningar känns mer som en ”thing of the past” nu för tiden. Skönt, då det är ett mycket långtråkigt moment. Men skulle du trots allt behöva ge dig på det ändå, så är det lätt som en plätt, precis som det mesta i övrigt med denna TV. Den enda nackdelen vi fann när det gäller meny och inställningar är att den för övrigt gedigna fjärrkontrollen, kommunicerar extremt dåligt med skärmen. Man måste nästan sikta rakt emot TV’n för att få respons. Men annars är allt tip top, som man säger. Menyupplägget i LX508 innehåller allt du som användare behöver, oavsett om du vill komma igång snabbt på egen hand, trimma med hjälp av testskivor som Video Essentials, eller gå hela vägen mot extern extrapåkostad hjälp som ISF-kalibrering för 3000-5000 kronor. Personligen, som de flesta BigScreen-läsare vet, så anser jag dock att man kommer mycket långt med bara en god testskiva. Enklast är THX-optimizer, men ett bättre val är Video Essentials. Hur som helst, oavsett om du är kalibreringsbenägen eller icke, så finns allt du kan tänkas behöva i Pioneer 508’s trevliga menysystem.

Inställningar
Vi skall INTE gå igenom alla menyval som finns, för det skulle tråka ut vilken läsare som helst, då 508’an är proppad med inställningsmöjligheter. Men vi skall nämna de mest väsentliga. Med just vårt testexemplar, som såg ut att vara färskt från fabrik, så gjorde vi en del mindre justeringar för att trimma bilden en smula. Men om sanningen skall fram så ser 508’an också mycket bra ut redan ur kartong. Det viktigaste är att man väljer ett bra förval i menyn, så man inte sitter med för varm (gulbrun) bild, som förvalet Movie ger. Vi valde att utgå från förvalet Standard och ställa grundinställningarna enligt följande: Contrast 40, Brightness 0, Color 5, Tint 0 och Sharpness 7. Under Pro Adjust finner man ”resten” av bildinställningarna, som är MÅNGA (Våra val i parantes). Vi har till exempel val för de-interlacing, här kallas ”Film Mode”, som Off, Standard, Smooth och Advance. Vi valde Standard även här. Vidare finns Text Optimization (On), Intelligent Mode (On), DRE Picture (High), Black Level (On), ACL (On), Enhancer Mode (1) och Gamma (3). Som ni ser så har vi för ovanlighetens skull aktiverat de flesta av maskinens interna finesser. Vanligtvis brukar de mest vara menykosmetika som inte gör så mycket för bilden, men på denna skärm så märks faktiskt skillnaderna med nästan samtliga finesser. Vi kan också nämna ”tyngre” menyinnehåll som spelar större roll för kalibreringen, och de innefattar saker som Color Temp (Manual) som kan justera High- och Low-värden för samtliga tre grundfärger. Med denna minskade vi ned High för Green en liten smula. Under Color Management som balanserar både RGB- och CMY-färger ställde vi in skärmen som Red 0, Yellow -5, Green 7, Cyan 3, Blue -3, Magenta 0. Color Space fick stå på 2. LX508 ger också tillgång till omfattande noise-justering, men för er som kör HD kommer dessa inte vara särskilt intressanta, men för en dålig DVD kan det vara värt att kika på dem. Med 508 har du som sagt tre val helt enkelt. Antingen packar du upp, kopplar in och bara slappnar av till en extremt bra plasma-bild. Eller så köper du en bra kalibreringsskiva och trimmar en redan bra bild till en ännu bättre bild. Eller så går du hela vägen, ringer en ISF-certifierad återförsäljare och pungar ut några tusen extra för en sådan kalibrering. Det är upp till dig naturligtvis, men du skall veta att Pioneer LX508 är "redan" från fabrik så pass bra att många andra plasma-TV-modeller får skämmas – toppkalibrerad eller ej!

Oförskämt bra prestanda
Som jag skrev i det inledande stycket så är LX508 av Pioneers 8:e generation av plasma-TV. Mycket har hänt på några år och förutom den extremt djupa svärtan som tillkännages också av Pioneers namn på serien; "KURO", och den mäktiga och mustiga kontrasten, så ser vi enorma skillnader i framför allt lågdagrar. LX508 målar upp mörka scener med så mycket detaljer att det är häpnadsväckande jämfört med äldre standarder. Vår före detta plasmareferens från LG (50PY2R), hade till exempel en hel del problem med att återge bildinformation i lågdagrar. Men då den modellen var ny var också referensramarna annorlunda (lägre) och skärmar med så bra återgivning av lågdagrar som LX508 har, existerade helt enkelt inte då. När det gäller svärtan är det dock viktigt att förstå att LX508 inte på något sätt är total-svart. Svärtan ser verkligen ut att vara den djupaste vi sett på en plasma - ja. Men kolsvart är det dock inte. Släcker man ned totalt i rummet och visar en helt svart bild så kommer skärmen att synas väl. Men tack vare den höga kontrasten så kommer svärtan ändå att te sig som kolsvart i de flesta scener och i normala till dämpade rumsbelysningar. Vidare kan vi också nämna 36-bitars-hanteringen av färger. Aldrig förr har vi sett en plasma som tonar färgnyanser så mjukt som 508’an. Detta var också ett mycket vanligt problem för plasma förut och på de flesta skärmar kunde man se tydliga ”block” av färger i toningar istället för felfria mjuka toningar. Lägger man ihop kontrasten på 20 000:1 med upplösningen i Full HD (1920 x 1080) och dessutom adderar hanteringen av lågdagrar och färgtoningar – ja då kan vem som helst räkna ut att vi är lyriska! Till detta lägger vi det faktiskt helt godkända ljudet från de extrainköpta sidohögtalarna, som med endast en ökning av baskurvan (max) presterar så fullgott ljud att till och med hela BigScreen-panelen var nöjda. Visst är det en smula tillbakadraget i diskanten och inte så luftigt som jag skulle önska, men det är TV-högtalare – inte HiFi, så betyget för ljudet är ändå starkt. Försöker man leta fel på LX508 så hittar man bara prislappen och eventuellt TV’ns brist på riktigt starkt vitt ljus. Jämför man Pioneer LX508 med en kraftig LCD-modell som Samsungs nya F9-serie, så faller Pioneer efter med hästlängder I fråga om ljusresurser. Men i ett vanligt hem krävs inte heller egentligen några enorma ljusresurser, och utan någon direkt jämförelse eller stor vana av LCD-skärmar så är det också svårt att notera att Pioneer 508 skulle sakna lite ljustryck. Dessutom är det inom plasmatekniken ovanligt med högre ljustryck än så här, så LX508 är inte heller på något sätt ljussvag, för att vara plasma. Den är bara inte lika kraftigt ljusstark som en LCD. Så är det ljustryck man prioriterar så är det LCD som gäller. Här får man kontrast, svärta och perfekta lågdagrar i första hand.

Världens bästa plasma?
Vi har använt rubriken förr – den gången med LG’s 42-tums plasma PY10x. Mycket har hänt sedan dess och idag känns ett sådant omdöme tillhöra denna skärm från Pioneer. LX508 saknar helt enkelt några direkta svagheter, annat än att priset är väldigt häftigt tilltaget. Kanske skulle någon kunna reta sig på att skärmen blir extremt varm, men det är ju en bagatell. Men i övrigt så briljerar modellen skoningslöst med avgrundsdjup svärta, fantastiskt mustig och omfångsrik kontrast, naturliga färger, briljant skärpa, underbar detaljrikedom och Full HD-upplösning. Allt packat i en ren och mycket vacker design! Pioneer PDP-LX508 är en vinnare som ingen kan ifrågasätta. Din digital-TV känns som den blivit uppgraderad, dina DVD-skivor har aldrig sett bättre ut, och dina HD-filmer kommer till sin fulla rätt! Aldrig förr har vi skådat sådan skoningslöst bra bildkvalitet från en plasma. Detta är en sann referensbild! Frågan är bara om det är värt så mycket pengar?

Bästa bild: HDMI - 1080p med äkta HD!

 

 

Kontakter:
En ganska ordinär uppsättning anslutningar. (Vi beklagar fotografiets kvalitet).

 

 

Fjärr:
Fjärrkontrollen är stor, tung och gedigen, men har mycket dålig kontakt med TV'n.

 

 

PLUS
+ Klockren HD-bild!
+ Extremt bra DVD-bild!
+ Den bästa svärta vi sett
på en plasma någonsin!
+ Kontrast med hela 20 000:1!
Högsta plasma-kontrast i världen!
+ Naturlig färgåtergivning
+ Perfekt skalning & de-interlacing
+ Snygg design


MINUS
- Priset
- Svagt surrande ljud i ljusa scener


OMDÖME
Detta är till dags dato den bästa plasmaskärm vi har haft nöjet att testa och recensera! Mycket dyr, men med oslagbar prestanda!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
HDMI-splitter:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.0 gain
Denon DVD-3930, Toshiba HD-XE1 & Sony Playstation 3
Gefen
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl... samt King Kong (HD-DVD) och Boog & Elliot samt Spiderman 3 (Blu-ray).


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Ljusstyrka:
Kontrast:
Videoprocessor:
Fläktljud:
HDMI:
DVI:
Komponent:
SCART
Text-TV
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
LCD
16:9
1920 x 1280 (FullHD)
1100 cd/m²
20 000:1 (Full On/Off)
egen
0 dB

Ja, x3
Nej
Ja
Ja, x3
Ja, 2100 sidors minne
BHD = 1232 x 722 x 120 mm
38,3 kg
2 år
54 000 kronor
Pioneer : 08–609 91 00
www.pioneer.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!

BETYG
Design:
Anv. vänl:
TV (digital):
DVD (HDMI):
PC (HDMI):
HD:
Ljud:
Prisvärdhet:

Totalt:


O O O O
O
O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O O
O O O O
O O O O

37/40

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2008 BigScreen Entertainment. All rights reserved.