BigScreen, projektortest 91, instegsklass, jan 2007
Tillbaka till Arkiv: Nya tester

 

Optoma ThemeScene HD70

VÄRLDENS ”MESTA” PROJBILD

Vad menar vi med det? Ja ibland behöver saker inte vara ”bäst” för att vara bäst, utan de kan också vara ”mest”! I skrivande stund har vi fortfarande en utgången (tyvärr) produkt som ”Bästa Köp – DLP”; Mitsubishi HC910, en alldeles fantastisk liten instegsprojektor med 576p i upplösning. Men sedan prispress-hysterien tog fart inom 720p-LCD så har vi bara väntat på DLP-sidans svar. Nu är det här i och med denna nya modell från företaget som fullkomligen SPRUTAR ut projektorer i snabbare takt än vad Volvo utvecklar nya bilar. Optoma är företaget och deras hembiovarumärke ThemeScene står för loggan. Vad sägs om 1280 x 720, 4000:1 i kontrast, 1000 ansilumen som VERKLIGEN känns och 7-segments färghjul i 240 Hz? Och allt detta för cirka 9 500 kronor inklusive moms? Vi säger WOW, äntligen har vi en ny och aktuell instegsmodell för DLP med given plats på Projtoppen!

© 2007 BigScreen Entertainment

Optoma är för oss kända som att pumpa ut projektorer så snabbt att de nästan blir sin egen främsta konkurrent. Det kändes som häromdagen som vi testade HD72, bara för att nu undra varför man egentligen skall köpa den när man kan köpa HD70. Skillnaden är kanske märkbar i vissa avseenden, men det blir också en hel del klirr kvar i kassan som kan gå till filmer att mata detta lilla underverk med. Ibland kan det kännas tjatigt med all positivism, men som sagt i förra testet av den excellenta LCD-projektorn; Panasonic PT-AX100 så är de flesta modeller idag av mycket god kvalitet. Vissa är extremt bra och ett fåtal är lite sämre, men vi försöker att alltid spegla vad 10 års erfarenhet som konsument säger på bästa möjliga sätt. Och lika lite som Samsung PocketImager 300 är bra, så är denna dålig – det vill säga; inte alls! Optoma HD70 är makalöst bra och man kan inte FATTA att den kostar så ”lite” som den gör. Nu kör vi snabbt igenom detta så jag får se en par filmer till innan den skall lämnas tillbaka…

Optomadesignen känns igen
Det är ”smutt”, vitt, blankt och det kommer med en passande fjärrkontroll som fungerar alldeles utmärkt. Fjärren har som vanligt också tonad belysning och snabbknappar för vanliga användningsområden. Själva projektorn är lika vit som fjärren. Finishen är som sagt blank och ”kylskåpsaktig”. Chassiet känns gediget trots sin ringa prisklass och även zoom och fokus, på den ovanligt högerplacerade linsen, är stabila i känslan. Det är inte svårt att hitta optimal skärpa på HD70 och zoomomfånget känns helt normalt vilket ger lagom flexibilitet. Luft tas in från höger och blåses ut på fronten, riktat mot vänster, samt via en smal öppning på vänster främre kant. Ljudet som kylsystemet alstrar tycks ligga kring 26/27-30dB relativt andra modeller. Det låga läget för låg lampstyrka och det höga för hög lampstyrka så klart. Som vanligt med DLP så kör vi dock alltid med hög lampstyrka till förmån för dynamiken. Fötter är det däremot sämre med, för dig som skall bordsplacera. Här finns bara en stödfot fram samt en skruvfot till höger bak, så det kan bli lite pill med böcker om man vill passa in bilden på duken perfekt. Projektionsvinkeln är som vanligt med DLP ganska snävt uppåt, så det blir att luta projjen framåt om bordet är högt. Lens shift saknas, vilket är vanligt på DLP (att det gör). Anslutningar finns i form av ”En Av Varje” som vi döpt det till, och knappuppsättningen är diskret och anspråkslös, men fungerande.

Förval är nyckeln
Som alltid numera så är valet av förinställda lägen totalt avgörande för hur man uppfattar projektorn. Nu är jag osäker på om någon pillat på den här modellen, för den har kalibrerad vitbalans (RGB-justering) trots att den var inpackad som ny. Men kanske kommer den med handinställd bild från fabrik, och det vore ju INTE fy skam! Det var nämligen så att vid studerande av vitbalansen så upptäcktes att den inte hade nollställda värden, vilket är ovanligt numera. Istället stod balansen ganska ordentligen omställd och det kanske var därför vi blev så nöjda redan vid uppstart, eller så är den som sagt på detta sätt från fabrik. Vi får hoppas på det sista! Vi gjorde endast ytterst små justeringar här, som vi återkommer till. Först valde vi rätt förval och de bjöds i form av; Cinema, Bright, TV, Photo och User. Först fastnade vi för Cinema, men efter att ha kikat genom allt så blev det Bright. Med Bright och vidare justeringar så blev bilden dubbelt så bra som den kostar. Nästa viktiga steg var DeGamma som också är avgörande för hur man uppfattar Bright. Denna skall ställas till Film. Övriga val är Video, Graphics och PC, men Film var det läge som gav bäst gammabalans i bilden enligt oss. Steg tre blev funktionen BrilliantColor som kan ställas från 0 till 9. Större siffra ger mer tryck i högdagrar, viket ökar dynamiken i bilden markant. För oss fungerade 9 mycket bra, men vill man vara hundra procent säker på att inte få överstyrda högdagrar så kan man stanna vid 5-7. Nästa steg var TrueVivid som går från 0 till 3. Ökning ger mörkare lågdagrar och minskning ger ljusare lågdagrar. Det vill säga hög (mörk) respektive låg (ljus) gamma, hur förvirrande det än kan te sig. Vi stannade på 0 för bästa matchning med Bright. Color Temp kan ställas till 0, 1 eller 2. 0 är rödaktig, 1 är svagt grön och 2 är blåtonad. Vi valde 1 utan tvekan som den mest rena tonen att utgå ifrån och därefter justera vitbalansen enligt nedan. Image AI heter funktionen som skall hantera ljusflöde, men som vad jag kan se ger mer effekt för lyckad de-interlacing? Skumt, men bra givetvis!

Vitbalansen
Denna var som sagt mycket bra inställd, men vi valde ändå att minska grönt en par steg. Resultatet blev som följer och siffrorna anges som 1) interlace komponent 2) progressiv komponent 3) HDMI. De lyder; Gain Red 3/-1/6, Gain Green 3/-4/4, Gain Blue 7/0/7 och Bias Red -12/-3/-14, Bias Green -15/-5/-15 samt Bias Blue -14/-4/-13. Med dessa inställningar och vår nya DVD-spelare Denon DVD-3930 så såg bilden fantastiskt bra ut, och ingen skulle någonsin för 1-2 år sedan kunnat tro att denna bild skulle kosta under 10 000 kronor idag. Det är helt fantastiskt! Övriga finesser inkluderar Format, Overscan, Edge Mask, Horizontal och Vertical Image Shift (som en digital lens shift för letterbox inom 16:9-ytan) samt självklart Keystone. Men det är inte finesser som gör den här projektorn bra, det är priset och bilden man får för det ”ynkliga” priset. Bilden är allt Mitsubishi HC910 var/är och lite därtill – främst upplösningsmässing från 576p till 720p. ”Matterhorn”-chippet och dess 1024 x 576 pixlar är från och med nu dött, enligt mig. Time of death – 8:th of januari 2007, 9:14 pm, för att låta som någon sliskig läkare i någon dålig TV-såpa ;)

Litet pris – stor bild!
Häromdagen visade min kära mor mig en artikel i Aftonbladet om Sharps nya 102 tums LCD-TV för cirka 800 000 kronor. Det är ju som hittat… för Bill Gates. För oss som har kontakt med verkligheten så fäster vi ögonen just nu istället på Optoma HD70 för 10 000 kronor som ger större bild för en 80:e dels kostnad, och säkerligen med bättre bildkvalitet också. Den enda nackdelen är nog ingen direkt stor nackdel ändå, för de som lider av ”regnbågseffekten” lider med 5-spinnare också, och detta är en 4-spinnare. Själv KAN jag se dem om jag letar, men varför göra det när man kan njuta av filmen. Optoma ThemeScene HD70 ger normal DLP-svärta i klass med den senaste generationens LCD, men makalöst ljustryck för att vara ”bara” 1000 ansi. Det upplevs mer som 1600 ansi (relativt andra ljusbomber som till exempel Epson EMP-TW700) och det ger ENORM dynamik med den väl fungerande svärtan. Kontrasten i normala scener är också oerhört bra tack vare skillnaden mellan ljus och mörker. Skärpan är toppklass och färgåtergivningen är mycket naturlig på detta sätt (kanske rent av från fabrik), och det bästa av allt; HD70 är i stort sett lika bra på alla signaler och den har väl fungerande de-interlacing, kanske med en svag tendens till eftersläp utan progressiv signal. Men vill du göra det enkelt för dig, satsa på HDMI i 720p. Vad kan jag säga mer än, skall du ha en LCD idag så titta på någon av D5-enheterna! Skall du ha en DLP, och gärna för så lite pengar som möjligt – åk o köp en Optoma HD70 på en gång! Snacka om att klämma musten ur 720p. Du blir inte besviken.

Bästa bild: Interlace el. progressiv komponent el. HDMI!

 

 

Kontakter:
"EnAvVarje" som brukligt, men notera också att VGA-kontakten (D-Sub15) tar både komponent, scart och VGA. Hdmi kom inte med på bild, men finns dock! ;)

 

 

Knappar:
En diskret knappsats utan belysning. Sober och enkel, men elegant på samma gång.

 

 

Fjärr:
Belysningen är försedd med dimmer, så ljuset sakta minskas några sekunder efter man slutat använda fjärren. Som alltid från Optoma – en utmärkt fjärr.

 

 

PLUS
+ MYCKET kraftigt ljusflöde!!
+ Mycket stor dynamik och kontrast!
+ Vanlig bra DLP-svärta
+ Naturlig färgåtergivning
med ”Bright” som förval!
+ Nästan lika bra färghantering oavsett insignal!!!
+ Fungerande de-interlacing
+ Bra skärpa
+ 7 segment färghjul
+ Priset

MINUS
- 4x spin (240 Hz)

OMDÖME
Kort sagt: skall du köpa en BILLIG DLP idag – köp Optoma ThemeScene HD70! En klockren ”Bästa Köp – DLP” för oss, som vi anser presterar i klass med 20 000 kronors-maskiner!

BETYG (Totalbetyg: "Price/Performance")

 

KRINGUTRUSTNING
Referensprojektor:
Filmduk:
DVD-spelare:
Kablar:
Filmer:

     

Sharp XV-Z3000
Euroscreen FrameVision / 4meter / 1.1 gain
Denon DVD-3930 (test kommer a.s.a.p.)
Supra
Star Wars epIII, Sagan om Ringen (trilogin) – Special Edition, Toy Story 2, Gladiator, Dinosaur, Cast Away, Ice Age, Hulk, Monster´s Inc – Special Edition, Hitta Nemo, Troja, Van Helsing, I-Robot, Narnia, m fl...


FAKTA
Teknik:
Bildformat:
Upplösning:
Färgsystem:
Dukavstånd:
Ljusflöde:
Kontrast:
Videoprocessor:
Lampa:
Lamppris:
Fläktljud:
Takmontering:
Zoom:
Digitalingång:
Komponent:
VGA:
Storlek:
Vikt:
Garanti:
Cirkapris:
Info:

FAKTA
DLP DarkChip2™
16:9
1280 x 720 (HDTV-720p)
7 seg (RGBwRGB) / spin x4 (240 Hz)

För 100”: ca 3,5–4m
1000 ansilumen
4000:1 (Full On/Off)
Uppgift saknas! egen
200W / 2000-3000 tim (nor/eco)
ca 3000 kronor
30 /28 dB (nor/eco)
Ja
Ja, manuell x 1,20
HDMI
Ja
Ja
BHD = 265 x 108 x 265 mm
2,5 kg
3 år
9500 kronor
Projektorsystem: 08–532 595 90
www.projektor.se

Alla uppgifter enligt tillverkaren!
Gul text = BigScreen anm.

 

 

Vi reserverar oss för eventuella "feltryck"

----------------------------------------------------------

© 2007 BigScreen Entertainment. All rights reserved.